Újra emeli a tétet a Telecom Italia (TIM) vezetékes hálózatáért folyó versenyben az olasz állami tulajdonú Cassa Depositi e Prestiti bank, amely arra készül, hogy 2 milliárd euróval megfejelje korábbi ajánlatát – értesült a Bloomberg.

Telecom Italia SpA Stores And Fixed-Line Phones As Company Is Said To Weigh New Changes to ManagementA logo sits on a fixed-line public telephone booth, operated byTelecom Italia SpA, in Rome, Italy, on Monday Sept. 25, 2017. Telecom Italia is considering another management shuffle that may see an Italian returning to a senior role at the countrys biggest phone carrier in a bid to head off punitive action by regulators in the country, people familiar with the matter said. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg

Az ajánlat ezzel most már meghaladja a 20 milliárd eurót, az olaszok nemzeti érdeknek tartják ugyanis a divízió megkaparintását az amerikai KKR kockázatitőke-társaság orra elől, ennek érdekében még az ausztrál Macquarie vagyonkezelővel is összefogtak.

Bár az amerikai hírügynökség hozzátette, még nem született végleges döntés az ajánlat emeléséről, és a feltételek még változhatnak, a hírre a TIM részvényei mégis több mint 2 százalékkal, 29,5 eurócentre drágultak kedd délelőtt Milánóban.

Eközben a rivális KKR is feljebb srófolná ajánlatát

– szivárgott ki az információ a társaság felső vezetésétől. A Telecom Italia igazgatótanácsa korábban közölte, hogy április 18-ig várja a frissített ajánlatokat.

 

A Cassa Depositi és a KKR a TIM legértékesebb részének tartott szegmensért eredeti, nem kötelező érvényű ajánlataikban egyaránt 18 és 20 milliárd euró közötti összeget ígértek, ez a cég adósságának átvállalását is tartalmazta. Azonban

még az olasz bank megemelt ajánlata is messzeesik a Telecom Italia legnagyobb részvényese, a francia Vivendi által a vezetékes üzletágra megállapított, legalább 30 milliárd eurós értéktől.

Ám az olasz kormány – amely éppen a Cassa Depositi révén a távközlési vállalat közel 10 százalékát tartja a tulajdonában – jelezte, hogy a hálózat olyan stratégiai eszköz, amelynek állami felügyelet alatt kell maradnia.

Rómának egyébként joga van megvétózni a TIM stratégiai eszközeit érintő ügyleteket, ezért a támogatása kulcsfontosságú a potenciális befektetők számára. 

Az is egyértelmű azonban, hogy az Olaszországban is vészesen emelkedő kamatlábak miatt a TIM-nek mihamarabb csökkentenie kell az adósságállományát.

Adolfo Urso olasz ipari miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy nem lenne az új kormány ellenére, ha más befektető is részt venne a projektben, és a hírek szerint a KKR ajánlatának sem állnának az útjába, így az amerikaiaknak is van esélyük.

Ketten versenyeznek a Telecom Italia vezetékes üzletágáért

Tavasszal döntenek arról, kihez kerülhet a több tízmilliárd eurót érő hálózati infrastruktúra.