Ajánlatot tehet a Bank of London a csődbe ment amerikai nagybank, az SVB brit leányvállalatára. Mint ismert: másfél nap alatt Amerika második legnagyobb bankcsődjébe torkollott a csütörtök délutáni tengerentúli tőzsdepánik, amely pénteken már az európai parketteken is végigsöpört, s estére csődvédelembe menekült a Szilícium-völgy legnagyobb finanszírozója, az SVB. A bank csütörtökön 60 százalékot zuhant, s az egész amerikai bankszektort magával rántotta.

Fotó: AFP

A Sky News úgy tudja, hogy a pénzintézet brit leányvállalata, az SVB UK megmenekülhet, hiszen a Bank of England már vizsgálja, hogy milyen ajánlatot tehetnének a cégért. Sokan ugyanis a brit pénzügyi körökben attól tartanak, hogy a csőd hozzájuk is átgyűrűzik, így időben megmentenék a brit tech szektort. 

Hogy pontosan milyen ajánlatot tehet a Bank of London, egyelőre nem tudni, a Sky szerint ennek mérlegelésére a Perella Weinberg Partners befektetési bankot kérték fel. A Bank of England egyelőre nem kommentálta a híreket. 

Az SVB elsősorban a szilícium-völgyi technológiai startupok ökoszisztémáját és az azokat finanszírozó befektetőket szolgálta ki. Betétállománya a technológiai ipar fellendülésével 86 százalékot hízott 2021-ben, s tavaly 198 milliárd dolláron tetőzött. A bank nagy mennyiségű készpénzt költött amerikai kincstárjegyekre s más, államilag támogatott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra.