Friss rendelet jelent meg kedd este a Magyar Közlönyben, e szerint a kormány módosít az extraprofitadózás részletein. Az érintettek közt vannak a gyógyszergyártók, így a Richter Gedeon is. Utóbbinak ezen az adósoron 27,9 milliárd forint befizetési kötelezettsége keletkezett tavaly.

Budapest 2022.03.03.Richter Gedeon
Fotó:  Kallus György / VG


A módosított rendeletben pontosították azoknak a gyógyszergyártóknak a körét , amelyek a 2022 és 2023-as adóév után extraprofit fizetésre kötelezettek. Eddig azoknak a gyógyszeripari cégeknek kellett adózniuk, amelyek – TEÁOR 2120 és 2110 besorolással – gyógyszerkészítményeket, illetve gyógyszer alapanyagokat gyártottak. 
A mostani változtatás lényege, hogy egy gyógyszeripari cégnek csak akkor keletkezik adófizetési kötelezettsége, ha a két fenti tevékenységből származó nettó árbevétele meghaladja a teljes nettó árbevételének az egyharmadát. 

A Richter kedden megjelent éves beszámolója szerint a gyógyszergyártás árbevétele csoportszinten 656 milliárd forint volt, amely az összes bevételek (803 milliárd) közel 82 százaléka. A különadó módosítása így nem jelent változást a Richter szemszögéből.

Ugyanakkor a társaság jelezte, hogy tárgyalások útján szeretné elérni az extraprofitadó módosítását. Arra hivatkoznak, hogy az a jelenlegi formájában versenyhátrányt jelent a Richter számára a külföldi gyógyszergyártókkal szemben. Nem számítanak ugyanakkor arra, hogy az extraadó hosszabb távon fennmaradna, ha mégis ez a helyzet állna elő, akkor a Richter megfontolhatja, hogy – mivel az árbevétel döntő hányada, több mint 94 százaléka külföldön keletkezik – az adóalap is máshol keletkezzen. A keddi sajtótájékoztatón a Richter vezetői hangoztatták, más országokban is van windfall tax, de azt a szektor valamennyi szereplője fizeti és nem vonatkozik exportra termelő vállalatokra.

Furcsállják a gyógyszeriparra kivetett különadót az Erste elemzői is. Mint szerdai jegyzetükben írták, olyan olvasata is lehet az intézkedésnek, hogy egy innovatív, magas hozzáadott értékű valamit „sanyargat” az állam.  A magyar gyógyszergyártó részvényei szerdán viszonylag jól teljesítenek, az árfolyam 0,7 százalékkal emelkedett délelőtt.