A francia bankok, köztük a Société Générale és a BNP Paribas összesen egymilliárd eurós bírságra számíthatnak osztalékfizetésekkel kapcsolatos adócsalás és pénzmosás miatt. Mellettük az HSBC Holdings, a Natixis és a BNP Exane leányvállalata is a vizsgálat része – közölte a párizsi ügyészség.

Frankfurt,,Hesse,/,Germany,-,May,16,,2018:,Company,Logo Frankfurt, Hesse / Germany - May 16, 2018: Company logo on the facade of BNP Paribas branch in Frankfurt, Germany - BNP Paribas is a French international banking group
Fotó: Shutterstock

A nyomozás egy ismert osztalékarbitrázs-trükk visszásságait tárta fel, amelynek keretében a részvényesek rövid időre külföldi székhelyű befektetőkre ruházzák át értékpapírjaikat, hogy elkerülhessék az osztalékadó-fizetési kötelezettséget. A megbízottak az osztalékfizetés lezárultáig tartották a nevezett részvényeket, majd visszajuttatták az eredeti tulajdonosoknak, a megspórolt osztalékadót pedig szétosztották egymás között. A Bloomberg által nevesített bankok közül egyedül a Société Générale szóvivője ismerte el, hogy a pénzintézet valóban részese az ügyészségi vizsgálatoknak.

A franciaországi nyomozást német szakértők, ügyészek is segítették. Németországban az osztalékkal kapcsolatos trükközés már több mint tíz éve fennálló probléma, ott a cum-ex néven elhíresült szisztéma tette lehetővé a részvénytulajdonosok mellett az adott papírokat shortoló befektetőknek is, hogy adójóváírást érvényesíthessenek az után.

Amivel most a franciák lebuktak, kevésbé jövedelmező, viszont sokkal kevésbé kockázatos – értékeltek a Bloomberg informátorai. 

A francia nyomozók azonban másképp gondolták. 

Ha akkora horderejűvé terebélyesedik az ügy, mint a németországi cum-ex botrány, akkor több ezer gyanúsított kezdhet aggódni, és számíthat polgári és büntetőügyekre, mint ahogy az Németországban, az Egyesült Királyságban és Dániában történt.