Razziát tartottak a német ügyészek a Deutsche Bank frankfurti székházában az évszázad rablásaként emlegetett osztalékcsalás, a cum-ex ügy kapcsán kedden. Mindez persze annak fényében nem túl meglepő, hogy korábban a hatóságok már felkeresték a Barclays, a Merril Lynch, a JPMorgan és a Morgan Stanley frankfurti irodáit is az ügyben.

29 April 2022, Hessen, Frankfurt/Main: The Deutsche Bank headquarters in Frankfurt am Main. A police search takes place at the bank
Fotó: Boris Roessler / DPA / AFP

A szövevényes adócsalási ügyben az osztalékfizető (cum) és osztalékot nem fizető (ex) részvények különbségét, és 

az ehhez kapcsolódóan befizetett adók többszörös visszaigénylését lehetővé tévő kiskapukat használták ki a fehérgalléros elkövetők.

Noha a kiskapukat azóta sikerült bezárni, az ügyben legalább 10 milliárd eurót csaltak el a tettesek, akiknek felkutatása céljából évek óta folyik nyomozás, az ügyészség legalább 1500 ember és számos nemzetközi bank közreműködését is vizsgálja az ügyben.

Az eset kapcsán Olaf Scholz német kancellár érintettsége is felmerült, és eddig négy bankárt ítélt el a bíróság. A csalás egyik értelmű szerzője, Sanjay Shah Dubajba menekült, de mindhiába, a hatóságok kiadták, ám ő a dán bíróság előtt felelhet tetteiért. A dán állam veszteségeit egy londoni bíróságon polgári peres eljárás keretében is igyekszik visszaszerezni.

A Deutsche Bank állítása szerint 2017 óta együttműködik a hatóságokkal, és a jövőben is így kíván tenni – jelenti a Reuters.