A világgazdasági lassulás és az elmúlt hét során kibontakozó, a pénzügyi szektort érintő sokkok ellenére az idén tovább javítana eredményén a Deutsche Bank.

PRODUCTION - 31 January 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Behind a sign reading "Kasse" (cash register), Deutsche Bank's head office rises into the air. On February 2, 2023, Germany's largest commercial bank presents its balance sheet for the past financial year.
Fotó: Arne Dedert / Getty Images

A legnagyobb európai hitelezők közé tartozó pénzintézet pénteken ismertetett éves jelentésében azzal számol, hogy a bevételei 28-29 milliárd euróra híznak 2023-ban, ami 1-2 milliárdos bővülést jelentene a tavalyi kiemelkedő év után.

A nem teljesítő hitelekre az előző évivel megegyező, 1,2 milliárd eurós céltartalékot képez a nagybank,  amely a költségek növekedésével sem számol.

Az egy éve kitűzött középtávú célokhoz is tartja magát a vezetőség, ennek megfelelően átlagosan 3,5-4,5 százalékos éves bevételbővülést szeretnének elérni, így 2025 végére átléphetné a 30 milliárd eurós szintet a bevétel. A 2022-ben 75 százalékon álló költség/bevétel rátát ekkorra 62,5 százalék alá szeretnék lenyomni, a tőkearányos megtérülés pedig ezzel párhuzamosan 10 százalék fölé emelkedhet.

A fokozatosan javuló eredményesség mellett az évtized derekáig nyolcmilliárd eurót fordítanának részvényesi juttatásra osztalékfizetés és részvény-visszavásárlás formájában.

 

A vállalatnak ezzel együtt az idén is változékony és kihívásokkal teli gazdasági és geopolitikai környezetben kell navigálnia, a vezetőség a legnagyobb kockázatok között a romló gazdasági kilátásokat, az orosz–ukrán háborút, az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségeket, valamint a továbbra is magas inflációt azonosította.

A nagybank az elmúlt tizenöt év legnagyobb, ötmilliárd eurós adózott nyereségét érte el tavaly, ami mintegy két és félszere a 2021-esnek. A bevétel soron hatéves csúcsot jelentő 27,2 milliárd eurót könyvelt el a pénzintézet, hét százalékkal megtoldva az előző évi teljesítményt.

A közel negyedével bővülő kereskedelmi banki szegmens ehhez 6,3 milliárd euróval járult hozzá, a befektetési banki üzletág pedig – az erős kötvény- és devizakereskedelmi teljesítménynek köszönhetően – 10 milliárdot hozott a konyhára, négy százalékkal többet a 2021-esnél. A privátbanki szegmens 11 százalékkal, 9,2 milliárd euróra bővült, az eszközkezelői üzletág ugyanakkor négy százalékkal zsugorodott, a díjemelések ellenére.

A zsinórban harmadik nyereséges év és a másfél évtizedes eredménycsúcs után 8,9 millió eurós kompenzációval jutalmazták Christian Sewing vezérigazgatót, aki 2021-ben „csak” 8,8 milliót tehetett zsebre. Sewing az elmúlt négy év alatt jelentős fordulatot hajtott végre a pénzintézet élén, egy kilencmilliárd eurós átalakítási terv végigvitelével sikerült újra nyereségessé tennie a hosszú évekig veszteséget termelő német bankot.

A befektetők is másfélszer bőkezűbb juttatásra, részvényenként 30 centes osztalékra számíthatnak.