Az Európai Központi Bank és a BaFin szabályozó hatóság bírálta a német székhelyű Deutsche Bank (DB) belső vizsgálatát, amely a kockázatos származékos ügyleteket ellenőrizte. A folyamat szerintük túl sokáig tartott és nem volt elég széles körű– írta a Bloomberg.

A branch of Deutsche Bank AG in central Berlin, Germany, on Wedesday, Nov. 9, 2022. Germany has put together a 200 billion emergency aid package -- which has not yet been implemented -- with about half the money earmarked for energy-bill subsidies, according a proposal from the Independent Commission for Natural Gas and Heating last month.
Fotó:  Krisztian Bocsi / loomberg via Getty Images

A Teal-projekt néven ismert belső vizsgálat több mint két éven át több tucat olyan esetet ellenőrzött, amikor egyes alkalmazottak deviza derivatívákat adtak el spanyol kis- és középvállalkozásoknak, noha tudták, hogy a termékek túlságosan bonyolultak az ilyen ügyfelek számára. Az ügy a sokadik botrány volt az elmúlt pár évben, amely megrengette a bizalmat a pénzintézetben.

 

Bár a vizsgálat megállapította, hogy a DB alkalmazottai csalást követtek el, kihasználták a hitelező ellenőrző rendszereinek a hiányosságait és megszegtek több uniós szabályt is, az EKB és a BaFin csalódottságát fejezte ki a belső vizsgálattal kapcsolatban.

A módszertani hiányosságokat és az ellenőrzött tranzakciók korlátozott számát is kritizálták, valamint azt is problémásnak tartották, hogy az ügyet ilyen hosszú ideig tartott feltárni.

A DB a botrány következtében lecserélte a spanyolországi vezetőségének egy részét, valamint több londoni vezető befektetési bankárt is szankcionált, míg más érintetteknek képzéseken kellett részt venniük és csökkent a bónuszuk. Emellett több belső ellenőrzési protokoll is megváltozott, ám a hatóságok ezeket a lépéseket nem tartják elegendőnek. A nemrég lezárult vizsgálat több tíz millió eurós nagyságrendű elszámoláshoz vezetett az ügyfelekkel, és több alkalmazott távozását eredményezte.

A szabályozó hatóságok negatív visszajelzése a vizsgálatról, amelyet pénzbírság követhet, csapás a DB vezérigazgatója, Christian Sewing számára, aki kinevezésekor azt ígérte, hogy egy új korszakot indít el a cégnél, ahol az erősebb ellenőrzés és a megfelelési kultúra alapvető lesz.

Az előző évtizedben a DB-t egy sor rendkívül kínos botrány rázta meg, köztük az osztalékcsalás, a Libor-kamatmanipulálás, jelzálogfedezetű értékpapírok helytelen értékesítése és orosz oligarcháknak nyújtott pénzmosás, ami a bank számára több milliárd eurós bírságokat és elszámolásokat jelentett.

Miközben Sewing azt ígérte, hogy véget vet a botrányoknak és javítja a bank és szabályozói kapcsolatát, az amerikai igazságügyi minisztérium 2021-ben megbüntette, mert megszegett egy halasztott eljárásról szóló megállapodást, amikor túl későn hozta nyilvánosságra a hatóságok előtt a DWS vagyonkezelőnél tett bejelentést. 

Novemberben a bank pénzmosás-ellenőrzései miatt a BaFin azzal fenyegetőzött, hogy bírságot szab ki a hitelezőre, ha az ismét elmulasztja a változtatásokra vonatkozó kritikus határidőket.