Miután a múlt héten három amerikai bank is fizetésképtelenné vált, a hatóságok léptek, de nem sikerült minden hitelező felé fenntartaniuk a bizalmat, így a San Franciscó-i First Republicban is megrendült a bizalom. Ezt a bankot azonban már nem a betétbiztosítás, a központi bank vagy a pénzügyminisztérium segítsége tartotta felszínen, hanem a Wall Street legnagyobb hitelezői segítették ki.

Galicia,,Spain;,March,12,,2023:,First,Republic,Bank,Financial,Services
Fotó: Shutterstock

Amerika vezető bankjai 30 milliárd dollárt helyeznek el a First Republicnál, hogy megerősítsék a bank likviditási helyzetét. A JPMorgan Chase, a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo 5-5 milliárd dollár értékben helyez el betétet a bajba jutott pénzintézetnél, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley 2,5 milliárdot, a BNY Mellon, a PNC Bank, a State Street, a Truist és a US Bank pedig 1-1 milliárdot ad. 

Az ügylet hátterében a Reuters szerint Janet Yellen pénzügyminiszter, Jerome Powell Fed-elnök és Jamie Dimon JPMorgan-vezér állt.

A bankok lépése valamelyest megerősítette a bizalmat a First Republicban, amelynek a részvényei csütörtökön közel 10 százalékot erősödtek a nap folyamán, ám ez a hatás a piaczárást követő kereskedés idejére elillant, ekkor a bank részvényei 20 százalékot zuhantak. 

A befektetők bizalma tehát továbbra is ingatag az amerikai bankrendszerrel és annak sérülékenyebb tagjaival szemben, miközben a fertőzés Európára is átterjedt, ahol a Credit Suisse kényszerült a jegybankhoz fordulni. A bizalomvesztést jól illusztrálja Bill Ackman hedge fund menedzser Twitter-bejegyzése is, amely szerint annyi történt, hogy a First Republic kockázatait szétterítették a rendszerszinten is fontos bankok között, ám ez több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol, míg a Financial Times írása szerint a a mentőcsomag a Long Term Capital Management 1998-as kimentésére emlékeztet.

A Fed legújabb, a bankok eszközeit fedezetként névértéken befogadó eszközével 11,9 milliárd dollár értékben éltek a bankok, míg a hagyományosabb diszkontablak keretében 155,9 milliárd értékben vettek fel a jegybanktól kölcsönt az amerikai hitelintézetek. 

Ezzel és a csődbe ment bankok betéteseit megmentendő mintegy 140 milliárd dollár értékű áthidaló kölcsönökkel a Fed mérlege az elmúlt héten 300 milliárddal nőtt.