Teljes tavalyi nyereségét osztalékként fizeti ki az ANY Biztonsági Nyomda, ami részvényenként 156 forintot jelent – jelentette be a pénteki tőzsdezárást követően a társaság.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A jelenlegi árfolyamon 10,4 százalékos osztalékhozamot tehetnek zsebre a befektetők, igaz, az előző évi 163 forinttól némileg így is elmarad az idén esedékes kifizetés.

A nyomdatársaság adózott profitja 38 százalékkal 2,24 milliárd forintra zsugorodott 2022-ben, az üzemi eredmény és az EBITDA-sorokon pedig 27, illetve 15,5 százalékos volt a visszaesés 2021-hez képest.

Az ANY árbevétele ugyanakkor hat százalékkal 43,2 milliárd forintra emelkedett. Ebből a hagyományosan erős exporttevékenység 16,1 milliárd forinttal járult hozzá, ami 1,8 milliárd forinttal, 13 százalékkal magasabb az előző évinél.

A 43,2 milliárd forintos árbevétellel túlszárnyaltuk előző éves forgalmunkat, mindemellett nettó eredményünkre rányomta bélyegét az energiahelyzet. Az utolsó negyedévre még nagyobb hatással voltak az emelkedő költségek; az extrém magas energiaárak mellett, az alapanyagpiacon jelentkező nehézségek továbbra is hatással vannak a nyomda működésére

– kommentálta az éves eredményszámokat Zsámboki Gábor vezérigazgató.

A társaság 2023-ban tovább erősödő exporttevékenységével biztosítva látja a növekedést, a vezérigazgató elmondása szerint folytatják fejlesztéseiket és a portfólió bővítést csoportszinten.