A várakozásokon felüli első negyedéves eredményt tett közzé kedd kora délután a Johnson & Johnson (J&J), amely 2023-as profitcélját is megemelte kulcsfontosságú gyógyszereinek év elején felfutó értékesítésének köszönhetően.

Spain Authorizes The First Trials On Phase 3 Of Johnson and Johnson's Vaccine Against Covid-19
MADRID, SPAIN – NOVEMBER 19: A sign for Johnson & Johnson is seen outside the Johnson & Johnson headquarters on November 19, 2020 in Madrid, Spain. The Spanish Agency for Medicines and Health Products (AEMPS) has authorized the first phase 3 clinical trial on November 18, 2020 for the COVID-19 vaccine from the company Janssen, belonging to the American multinational Johnson & Johnson. Trials of this vaccine had to be stopped due to "unexplained illness" in one participant. The tests were resumed eleven days later, after verifying that the event was not related to the administration of the drug. (Photo by David Benito/Getty Images)
Fotó: David Benito / Getty Images

Az amerikai egészségipari vállalat bevételei 5,6 százalékkal 24,75 milliárd dollárra nőttek éves alapon, bő egymilliárd dollárral túlszárnyalva az elemzői konszenzust. Az emelkedő forgalomhoz részvényenként 2,68 dolláros tisztított nettó eredmény társult, 18 centtel több a vártnál.

Az egyszeri tételeket is figyelembe véve azonban 68 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el a vállalat a tavalyi 5,15 milliárd dolláros nettó nyereség után. 

A jelentős eredményromlás mögött a talkumalapú, rákkeltőnek minősített termékei miatt indított kártérítési perek rendezésére elkülönített tetemes összeg áll. A vállalat a hónap elején közölte, hogy 8,9 milliárd dolláros költséget számol el a kártérítésekre.

Az alaptevékenység ezzel együtt meglehetősen erős teljesítményről árulkodik. A J&J az orvostechnikai eszközöket gyártó szegmensben és a fogyasztói egészségügyi és a gyógyszeripari üzletágban is rácáfolt a mérsékeltnek bizonyuló elemzői prognózisra, miközben nagy figyelemmel kísért rákgyógyszerek, például a prosztatarák elleni Erleada és amyeloma multiplex kezelésére szolgáló Darzalex eladásai ugyancsak felülmúlták a piaci várakozásokat a legutóbbi három hónapban.

A Crohn-betegség kezelésére szolgáló Stelara a becsült 2,41 milliárd dollár helyett 2,44 milliárdos forgalmat szállított a nagyvállalatnak, míg az Erleada 542 milliós értékesítése 42 millió dollárral lett jobb a vártnál, a Darzalex pedig további 2,26 milliárdot hozott a konyhára. Mi több, a Covid-vakcinákból befolyó 747 milliós összeg is messze felülmúlta a mindössze 50 millió dolláros előzetes becsléseket.

 

A kórházi munkaerőhiány miatt visszaesett orvosi eljárások újbóli fellendülése az orvostechnikai eszközök üzletágban 7,48 milliárd dolláros árbevételt eredményezett a várt 7,31 milliárd dolláros tétel helyett. A leválasztani tervezett fogyasztói egészségügyi üzletág forgalma 7,4 százalékkal, 3,85 milliárd dollárra emelkedett.

A remek évkezdés miatt a vezetőség immár azzal számol, hogy a részvényenkénti nyereség 10,6–10,7 dollár között alakulhat idén a korábban jelzett 10,45–10,65 dolláros sáv helyett.

A vállalat részvényei bő 2 százalékos eséssel indították a keddi tengerentúli kereskedést.