Egyéves vajúdás és 100 millió dollár elköltése után az Ernst & Young (EY) leállította a könyvvizsgálói és tanácsadói részleg szétválasztását. A Big Four cég globális vezetői kedden közölték 13 ezer partnerrel, hogy "leállítják a projekttel kapcsolatos munkát". A projekt a globális bevételek 40 százalékát amerikai részleg ellenállásán bukott meg.

Consulting firm Ernst&Young
27 February 2021, Berlin: The logo of the auditing and consulting firm Ernst & Young (EY) is attached to the top floor of the high-rise building in the Spreedreieck on Friedrichstraße. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Consulting firm Ernst&Young
Fotó: AFP

Az üzletágak felosztása mellett szólt, hogy a gyorsan növekvő tanácsadói oldal könnyebben szerezhet új ügyfeleket, anélkül, hogy korlátoznák a tanácsadást a könyvvizsgáló ügyfeleinél. A szabályozók ugyanis már most is világszerte aggódnak az összeférhetetlenség miatt. 
Ám 

a terv az emelkedő kamatlábak és a volatilis piacok miatt ellenszélbe került. 

Az EY ugyanis azt tervezte, hogy a tanácsadói üzletág több milliárd dollár kölcsönt vesz fel, és további milliárdokat gyűjt IPO-ból a könyvvizsgáló partnerek kifizetésére, valamint a nyugdíjas partnerek nyugdíjának finanszírozására. Ám csak az amerikai nyugdíjak 7 milliárd dollár fedezetet igényeltek volna.