A nap vesztese a csütörtöki kereskedésben a blue chip részvények közül a Mol, az olajtársaság papírjai 2,5 százalékkal veszítettek az értékükből, az árfolyam 2600 forint alá bukott. Az egyik oka a rossz hangulatnak az lehet, hogy a szlovák elnök szerda este aláírta azt a törvényt, amely szerint a 2022-es és 2023-as üzleti évben is 70 százalék különadóval sújtanák a Mol leányvállalatát, a Slovnaftot. 

Operations At Slovnaft's Bratislava Oil Refinery BRATISLAVA, SLOVAKIA - MAY 31: A worker walk through part of the Slovnaft Oil Refinery on May 31, 2022 in Bratislava, Slovakia. Slovnaft, Slovakia's only oil refinery specialises in fuel retail, petrochemicals and retail.  Slovnaft belongs to the Hungarian MOL Group and imports Urals oil from Russia. Slovakia is the most dependent country in the EU when it comes to oil from Russia. Slovakia belongs to the 10 biggest importers of Russian oil (big processed part is exported further from Slovakia). The refinery produces 5.5 million tons of oil yearly when over 95% comes from Russia and the rest is transported via the Adria oil pipeline. According to the data from 2019, Slovakia imported 78% of oil and refinery products from Russia. The oil from Russia is imported through the Druzhba pipeline. The Refinery exports two-thirds of its production. (Photo by Zuzana Gogova/Getty Images) BRATISLAVA, SLOVAKIA - MAY 31: A worker walks through part of the Slovnaft Oil Refinery on May 31, 2022 in Bratislava, Slovakia. Slovnaft, Slovakia's only oil refinery specialises in fuel retail, petrochemicals and retail.  Slovnaft belongs to the Hungarian MOL Group and imports Urals oil from Russia. Slovakia is the most dependent country in the EU when it comes to oil from Russia. Slovakia belongs to the 10 biggest importers of Russian oil (big processed part is exported further from Slovakia). The refinery produces 5.5 million tons of oil yearly when over 95% comes from Russia and the rest is transported via the Adria oil pipeline. According to the data from 2019, Slovakia imported 78% of oil and refinery products from Russia. The oil from Russia is imported through the Druzhba pipeline. The Refinery exports two-thirds of its production. (Photo by Zuzana Gogova/Getty Images)
Fotó: Zuzana Gogova / Getty Images

Az extra adótétel eredetileg csak az idei évre vonatkozott volna, és annak kulcsát csak 55 százalékra tervezték.

Korábbi közleménye szerint a magyar társaság kész jogi útra terelni az ügyet. Az Erste elemzői szerint az intézkedés – amelytől a szlovák állam 700 millió euró bevételt remél – 200 forinttal csökkenti a Mol-részvények értékét, persze csak ha a jelen formájában marad az extraadó-fizetési kötelezettség. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a Mol visszafogja a Slovnaft kapacitáskihasználtságát a különadó miatt. Hozzátették, a Molnak továbbra sincs megállapodása a horvát Janaffal a tengeri olajszállítások volumenéről és a tranzitdíjról (március végén járt le a korábbi megegyezés).  

A tengeri olajat jelenleg főleg a Slovnaft pozsonyi finomítója dolgozza fel, mivel orosz olajból készített terméket csak a hazai, az ukrán és a cseh piacon adhat el a vállalat az EU-szabályok miatt, decembertől pedig ez utóbbi, a cseh piac is kiesik.