Tavaly visszavásárolt saját részvényei egy részével fizetné ki a Credit Suisse (CS) komplett vételárát a UBS Group – közölte kedden a svájci porondon egyedül maradt nagybank, miután az alpesi köztársaság szabályozó hatósága jóváhagyta a részvény-visszavásárlási terv módosítását.

SWITZERLAND-BANKING-CORPORATE-MEETING-SHAREHOLDER-FINANCE-MERGER
Signs of Swiss bank giant UBS bank are seen in Basel, on April 4, 2023 on the eve of the general meeting of shareholders following the takeover by UBS of Credit Suisse hastily arranged by the Swiss government on March 19, 2023 to prevent a financial meltdown. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: AFP

A zürichi székhelyű pénzintézet mintegy 299 millió darab részvényt vásárolt vissza az egy évvel ezelőtt indított program keretében, a Credit Suisse felvásárlásához pedig mindössze 178 millió saját részvényre van szüksége, mivel a megállapodás szerint 22,48 darab CS-részvényért adnak egy UBS-papírt.

Az engedély pedig azért kellett, mert a részvény-visszavásárlási program szerint a saját kézbe került papírokat eredetileg bevonták volna.

A UBS teljes sajátrészvény-állománya április 14-én 473 millió darabra rúgott, ami a tőzsdei kapitalizáció 13,4 százalékát tette ki.

A közlemény azzal indokolta a visszavásárolt részvények felhasználását, hogy így nem kell új részvényeket kibocsátani a berni kormány által közvetített tárgyalásokon márciusban elfogadott, 3 milliárd dolláros ügylethez.

Az idén bejelentett 5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást egyébként a bankház már korábban felfüggesztette, mivel a UBS egy várhatóan több évig tartó szerkezetátalakításba kezdett.

Az UBS árfolyama 2023-tól
 

A CS-akvizícó végrehajtására amúgy a UBS igazgatósága igazi nagyágyúkat vet be. A vezérigazgatói székbe visszaültették Sergio Ermottit, a bank korábbi első emberét, és a Bloomberg szerint tárgyalásokat folytatnak a veterán bankár Tom Naratillal is a visszatéréséről, illetve segítségül hívták az Oliver Wyman stratégiai tanácsadó céget, valamint a pénzintézet korábbi tanácsadóját, Huw van Steenist is.

A hírre a Credit Suisse részvényei napközben 2,3 százalékkal, 0,84 svájci frankra, míg a UBS papírjai 1,6 százalékkal, 19 svájci frank fölé emelkedtek.