Hétfőn kereskedési időben jelentette be a Waberer’s International Nyrt., hogy egyezségi megállapodást írt alá az egyik tehergépjármű-gyártó céggel, amely érintett az Európai Bizottság 2016. július 19-én hozott határozatában (AT.39824 – Trucks). Ebben a bizottság a Daimler, a DAF, az Iveco, a MAN és a Volvo/Renault terhére 1997. január 17. és 2011 január 18. között versenyjogi jogsértést állapított meg. Ezáltal alperesként részesei lettek a Waberer’s által 2017. július 18-án az illetékes müncheni bíróságon (Landgericht Munchen I) kezdeményezett, és 2019. február 5-én  kiegészített kártérítési pernek, amelyben a társaság a jogsértéssel érintett időszakban beszerzett, illetve lízingelt tehergépjárművek (vontatók) vonatkozásában elszenvedett kárigényét érvényesíti.

Lajkó Ferenc, Waberer's International Zrt. vezérigazgatója.
Fotó: Kallus György / VG

A peren kívüli megállapodás alapján 

az érintett tehergépjármű-gyártót kiengedik a perből,

és a Waberer’s követelése a korábban kommunikált kamatok nélküli összeghez képest 26,6 millió euró (és kamatai) összegre csökken. Az egyezségi megállapodásban foglalt összeget a felek szigorúan bizalmasan kezelik.
Függetlenül a peren kívüli megegyezéstől, a perben érintett többi tehergépjármű-gyártóval szemben tovább folytatódik a peres eljárás, és bármely fejlemény esetén a társaság a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodik a közzétételről. 

Amint arról a VG is beszámolt, a magyar fuvarozócég a pert az Európai Bizottság 2016-os határozata után indította, amely több vezető európai kamiongyártó kartellezését állapította meg. Ezektől a cégektől a Waberer’s (és jogelődjei) 1997-től több ezer tehergépkocsit vett vagy lízingelt.