Reagált a Világgazdaság megkeresésére a Mol a horvátországi, fiumei kőolaj-finomító felújításával kapcsolatban. Mint a hét végén megírtuk, a magyar olajtársaság leányvállalata, az INA 2022 novemberében állította le a fiumei olajfinomítóját, és kezdett bele a létesítmény nagyszabású felújításába és bővítésébe. A Mol érdekeltségébe tartozó vállalat elsőként a nehézolaj-maradványok feldolgozására szolgáló, úgynevezett késleltetett kokszolóüzemét modernizálja. 

Rijeka,Refinery,,Croatia
Fotó: Shutterstock

A csaknem 200 milliárd forint értékű felújítás után a fiumei finomító kapacitása jócskán megnő, és évi 4,3 millió tonna kőolajat tud majd feldolgozni. Ez mintegy 85 százalékos kapacitásbővítés. 

A Mol sajtóosztálya ezt válaszolta a VG-nek: 

A fiumei (Rijeka) kőolaj-finomító felújítási munkálatai az év elején bejelentett menetrendnek megfelelően haladnak. A létesítmény várhatóan május közepétől teljes termelési kapacitással üzemel majd. A bővítési és karbantartási munkák nem okoztak gondot Horvátország és a régió energiabiztonságára nézve, az üzemanyag-ellátás továbbra is biztosított.