Ismét rekordévet zárt az AutoWallis 2022-ben: a vállalat árbevétele közel 40 százalékkal, 270 milliárd forintra emelkedett, miközben az EBITDA az előző évi majdnem duplájára, 14,5 milliárdra ugrott.

2019.03.05. Auto Wallis BMW szalon. Fotó: Móricz-Sabján Simon
autowallis
Fotó:  Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az eredmények kapcsán Müllner Zsolt, az AutoWallis csoport elnöke elmondta, hogy a társaság 2019-es tőzsdei bevezetése óta ez volt a negyedik rekordév, miközben az üzleti környezet egyáltalán nem volt kihívásoktól mentes. A tőzsdére lépéskor meghirdetett, majd 2021-ben felfelé módosított növekedési stratégia több pontját időarányosan túlteljesítették. Kiemelte: 2025-re 

az AutoWallis csoport árbevétele további akvizíciók nélkül is meghaladja a 400 milliárd forintot

Az árbevétel megugrása elsősorban az organikus növekedésnek volt köszönhető (emellett 2022 második negyedévétől a szlovén Avto Aktiv eladásai növelték a számokat). A nagykereskedelmi üzletágában 158,9 milliárd, míg a kiskereskedelmiben 111,2 milliárd forintra emelkedett az árbevétel. 

A fedezettermelés 14,1-ről 16,7 százalékra ugrott, az eladott áruk beszerzési értéke az árbevételnél kisebb mértékben, 34 százalékkal, 224,9 milliárd forintra nőtt. A kedvező változás mögött az állt, hogy az AutoWallis a magas inflációs környezetben is sikeres árazási politikát érvényesített mind az új-, mind a használtautó-beszerzés és -értékesítés területén. 

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a 2022-es eredményekkel kapcsolatban elmondta, hogy a pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, az EBITDA az előző évi közel duplájára 14,5 milliárd forintra ugrott, ezzel elérte a korábban 2025-re kitűzött 14–15,2 milliárdos célsávot. A vállalat teljes átfogó eredménye közel háromszorosára 9,1 milliárd forintra nőtt, így az egy részvényre jutó eredmény 19,27 forint volt tavaly, amely több mint a duplája a tavaly elért rekordösszegnek. 

A vezérigazgató elmondta, hogy a stratégiában megfogalmazott növekedési tervek megvalósításához a tavaly képződött nyereséget is fel kívánják használni, így az igazgatóság 

a korábbi tervekkel összhangban egyelőre nem javasolja kifizetését. 

Ormosy Gábor a 2023-as elképzelésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a társaság az eddigiekhez hasonlóan halad tovább a stratégiában megfogalmazott növekedési pályán.