Sikerrel zárult március 31-én a kormány által indított Baross Gábor Tőkeprogram Ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjaira meghirdetett pályázat. A Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) túljelentkezést tapasztalt mind a hazai ingatlan-, mind az értékpapíralap-kezelők oldaláról. 

20230302 DebrecenNagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása a Debreceni Egyetemen „A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra” címmel.
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-bihari Napló

A nagy érdeklődésre tekintettel a Baross Gábor Tőkeprogram alprogramjainak keretösszege az eredetileg tervezett 150 milliárd forint helyett 169 milliárdra növekszik. 

A pályázatban nyertes 14 alap, amelyeknek az összesen kezelt vagyona 1490 milliárd forint, az elnyert forrást magyarországi ingatlanok fejlesztésére, felújítására vagy megvásárlására, illetve a hazai értékpapírpiacba való befektetésre fordítja. Az alapkezelők meglévő alapokban hoznak létre új sorozatokat az állami forrásnak, a tőkeemelést követően a Nemzeti Tőkeholding Csoport részesedése nem haladhatja meg az egyes alapok nettó eszközértékének 30 százalékát.

A tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok lábára olyan hazai piaci befektetési alapkezelők jelentkezhettek nyilvános pályázat útján, akik az elmúlt két év alapján átlagosan legalább 50 milliárd forint vagyont kezeltek ingatlanbefektetési vagy nyilvános értékpapíralapokban. A pályázatok elbírálása során az egyes alapkezelők által vállalt fejlesztési, energiahatékonysági felújítási arány kapott kiemelt szerepet. Az alapkezelők értékpapírágon maximum 5 milliárd, ingatlanalap-kezelőként legfeljebb 30 milliárd forint tőkejuttatást kaphatnak, a kifizetések még az idén májusban megvalósulnak.

A pályázó alapkezelők a tőkefinanszírozást meglévő ingatlanok energiahatékonysági célú felújítására, zöld-, akár megújuló energiaforrást használó ingatlanok felújítására, építésére, illetve részben megvásárlására fordítják. 

Az értékpapíralapokra fókuszáló alprogram a tőzsdei likviditás fejlesztésére irányul. Mivel a részt vevő alapkezelők a tőkefinanszírozást magyar székhelyű kibocsátó által Magyarországon kibocsátott vállalati kötvények vagy részvények megszerzésére fordíthatják, az vonzóbbá teheti a Budapesti Értéktőzsdét a magyarországi kibocsátók számára.

A Baross Gábor Tőkeprogram a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által és a Nemzeti Tőkeholding által kidolgozott, három pillérből álló tőkeprogram, amely a gazdaságfejlesztési célokkal összhangban a jelenlegi kedvezőtlen kamatkörnyezet mellett is megfelelő finanszírozást képes biztosítani a gazdaság szereplői számára. A tőkeprogram keretösszege 600 milliárd forint.

A program az Ingatlan- és értékpapíralapok pillér mellett két, későbbiekre időzített pillért is magában foglal, amely a magyar piacon legjobban teljesítő állami hátterű tőkealapok feltőkésítését, valamint újonnan induló tőkealapok létrehozását célozza.