Rekordszámú járművet gyártott és értékesített a március végével záródó 2022-es pénzügyi évben a Toyota Motor Corporation és leányvállalatai, a Daihatsu és a Hino világszerte.

Toyota Motor Corp. Resumes Automobile Production Following Floods
Semi-complete vehicles on the upper deck of the automobile production line at the Toyota Motor Corp. manufacturing plant in Durban, South Africa, on Tuesday, Aug. 16, 2022. Floods earlier in the year caused extensive damage to the Toyota plant, one of the country's biggest car manufacturers. Photographer: Waldo Swiegers/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A japán autógyártó honlapján csütörtökön közzétett adatok szerint összesen 10,73 millió járművet gyártottak és 10,56 milliót értékesítettek globálisan. Ez éves szinten a gyártás 6,6 százalékos és az értékesítés 1,7 százalékos bővüléséről tanúskodik.

A korábban közzétett, 2022-es naptári évre vonatkozó adatok szerint a Toyota 10,51 millió járművet gyártott és 10,48 milliót adott el szerte a világban. Értékesítés alapján ezzel már harmadik éve előzte meg fő vetélytársát, a Volkswagen autókonszernt, amely tavaly jóval kevesebb, 8,26 millió járművet adott el világszerte.

A japán autógyártó az értékesítés felfutását részben az észak-amerikai kereslet erős élénkülésével magyarázta, de fontos szerepe volt az alkatrészellátási gondok enyhülésének is.