Taylor Swift nem véletlenül maradt ki az FTX-et reklámozó hírességek sorából a csődbe ment kriptotőzsdét népszerűsítő sztárok ellen indított csoportos per ügyvédje szerint. Adam Moskowitz, aki a The Scoop nevet viselő podcastban vitatta meg az ügy részleteit, elmondta, hogy ötmilliárd dollárt szeretnének a felperesek a csalárd módon működő népszerűsítőitől, akik között Shaquille O’Neal, Tom Brady vagy épp a humorista Larry David is megtalálható.

2019 MTV Video Music Awards - Arrivals NEWARK, NEW JERSEY, USA - AUGUST 26: Singer Taylor Swift wearing a custom Atelier Versace outfit, Christian Louboutin boots, and jewelry by Lorraine Schwartz and Ofira arrives at the 2019 MTV Video Music Awards held at the Prudential Center on August 26, 2019 in Newark, New Jersey, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto) (Photo by Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az ügyvéd szerint a reklámokat forgató sztárok nem jártak el kellő gondossággal, ellentétben Taylor Swifttel, aki végül nem állt kötélnek, noha 

a hírek szerint az FTX százmillió dollárt is hajlandó lett volna fizetni. 

Azonban arra nem tudott válaszolni Sam Bankman-Fried vállalata, hogy vajon nem regisztráció nélkül kínálnak-e értékpapírokat (illegálisan). Moskowitz szerint ezt a kérdést egyedül az énekesnő – akinek az apja a Merrill Lynchél is dolgozott – tette fel.

A digitális eszközök rajongói ragaszkodnak hozzá, hogy a kriptók nem számítanak értékpapírnak, mint a részvények vagy épp a kötvények és más befektetési termékek, ezért a szabályoknak sem kell megfelelniük. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) azonban egyre határozottabb lépésekkel közli az ellenvéleményét. Az FTX bukása után indított keresetében a SEC többek között a tőzsde saját kriptozsetonját, azt FTT-t is értékpapírnak nevezte és 

A Moskowitz által indított eljárás is regisztráció nélküli értékpapírok promotálásával vádolja a hírességeket, és szeretné, ha ügyfelei kárát megtérítenék. A kereset szerint a sztárok gyakorlatilag egy piramisjátékot reklámoztak – írja az Insider.