Eljárást indíthat a Coinbase ellen az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) – közölte szerdán a kriptotőzsde. A vállalat tájékoztatása szerint az SEC úgynevezett Wells értesítőt küldött számukra, amelyet a befektetők védelmét szolgáló szabályok megsértőinek szokott postázni a hatóság. Azonban ezek még nem véglegesek, az eljárás megindítását vagy azok peren kívüli feloldását ugyanis még a felügyelet vezetőinek is jóvá kell hagyniuk.

Coinbase Global Debuts Initial Public Offering At Nasdaq MarketSite
Monitors display Coinbase signage during the company's initial public offering (IPO) at the Nasdaq MarketSite in New York, U.S., on Wednesday, April 14, 2021. Coinbase Global Inc., the largest U.S. cryptocurrency exchange, is set to debut on Wednesday through a direct listing, an alternative to a traditional initial public offering that has only been deployed a handful of times. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Image

A figyelmeztetéssel az SEC a kriptoszektor egyik legnagyobb szereplőjét veszi célba, amelyet tőzsdére is bevezettek. Gary Gensler SEC-elnök egy ideje már igyekszik a kriptoeszközöket is a felügyelet hatásköre alá vonni, miközben az iparág hevesen tiltakozik az elképzelés ellen, amely szerint a kriptók értékpapírok lennének.

A Coinbase számára küldött figyelmeztetés a cég kamatot kínáló termékével, a Coinbase Earnnel és a cég tárcaszolgáltatásával szemben emelt kifogást. Az előbbihez hasonló szolgáltatás miatt a Winklevoss-ikrek kriptotőzsdéje vagy épp a Kraken ellen már indult eljárás vagy született megállapodás . A problémát súlyosbítja, hogy a második legnagyobb az Ethereum biztonságát is hozam kínálásával igyekeznek szavatolni tavaly szeptember óta.

A hírek hatására a napközben 8 százalékot zuhanó Coinbase részvényei a zárást követő kiterjesztett kereskedés során további 15 százalékot veszítettek értékükből, így már a 2021-es bevezetési ár hatoda környékén mozognak. A Coinbase jogi vezetője, Paul Grewal ugyanakkor a The Wall Street Journalnak arról beszélt, hogy 

számítottak a SEC lépésére, ám biztosak termékeik legalitásában.

Brian Armstrong a kriptotőzsde vezérigazgatója pedig a Twitteren felidézte, hogy a szervezet két éve engedte a Coinbase tőzsdére lépését, és ekkor a kamatos termékükről és listázási folyamatukról is részletesen beszámoltak. A Coinbase azonban három nappal a jelenlegi SEC-elnök hivatalba lépése előtt jelent meg a Nasdaq-on, részvényenkénti 381 dolláros áron. Ez ma 65 dollár körül mozog.

A tőzsdefelügyelet szerdán pert indított Justin Sun ellen, aki a napokban iparági pletykák szerint elveszthette granadai állampolgárságát is, valamint 

400 ezer dolláros büntetésben egyezett meg Lindsay Lohannel, Jake Paullal és más hírességekkel, akik Sun zsetonjait hirdették. 

A kriptobefektető arról lehet ismert, hogy 4,6 millió dollárt fizetett azért, hogy Warren Buffett sztárbefektetővel ebédeljen, azonban nem tudta meggyőzni Buffettet a kriptók nagyszerűségéről. A Sun által létrehozott Tron blokkláncot használták szankciók kijátszására és pénzmosásra is, de a Tether működésében is fontos szerepet játszik – a kibocsátott USDT mintegy fele a Tron blokkláncon kerül forgalomba.

Sun Yuchen
BEIJING, CHINA - NOVEMBER 04: Justin Sun Yuchen, founder of Tron and CEO of BitTorrent, speaks during Ifeng Finance Summit at China World Summit Wing on November 4, 2015 in Beijing, China. (Photo by Visual China Group via Getty Images/Visual China Group via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Noha az SEC a kriptoszektor szerint túlzottan agresszív az iparággal szembeni fellépése során, mások szerint a felügyelet az elmúlt években volt túlságosan tétlen, amikor hagyta a Celsius, a Blockfi, a Voyager, a Terra/Luna ökoszisztéma vagy épp az FTX működését