Kijöttek a Reuters havi elemzői felmérésének adatai, amelyek szerint – ha nem történnek meglepő fejlemények – nem várható heves elmozdulás a közép-európai devizák árfolyamában a következő 12 hónapban, miközben kedvező hátteret ad, hogy a múlt hónap bankpánikjától horogütést kapott dollár aligha tápászkodik fel, sőt tovább gyengülhet a fő devizákkal szemben.

megütött dollár
Fotó: Shutterstock

Az elemzői konszenzusok szerint a forint egyéves távlatban is megőrizheti idei erőteljes, 6 százalék körüli nyereségének javát az euró ellenében, bár a szerdai 375 körüli másfél hetes csúcsról 385-re vonulhat vissza. Feleennyit erősödött idén a cseh korona, és valamelyest szintén visszavonulhat a következő egy évben – a szerdai 23,43-ról 23,863-ra, míg az idén eddig szinte változatlan zloty 4,68-ról 4,6275-re erősödhet.

Mindez nem jelenti azt, hogy időközben nem történhetnek az árfolyamokban akár jelentős kilengések bármelyik irányba. 

Habár 12 hónapos távlatra az elemzők valamelyest gyengébb forintot valószínűsítenek, ez nem jelenti azt, hogy a nyaraláshoz már feltétlenül csak rosszabb árfolyamon vásárolhat devizát, akinek ez az utolsó pillanatban jut eszébe. A következő hónapokban – hívták fel rá a figyelmet az elemzők – Magyarországon és Csehországban is várhatóan fenn fog maradni egy tényező, amely támogatja a helyi devizát. 

Nevezetesen, hogy mindkét ország jegybankja jelezte: egyelőre nem számítanak arra, hogy csökkenteniük kellene magas kamataikat, amelyeket a magas miatt tornáztak fel tavaly. Az infláció vélhetően csak az év második felében csökken majd olyan mértékben, ami felerősítheti a spekulációt a kamatok csökkentésének megkezdéséről. Az alacsonyabb kamat pedig kevesebb támogatást jelent az adott devizának.

Nagy mozgások voltak a forint euróval szembeni árfolyamában az elmúlt egy évben, és az elmúlt egy hónapban is                      Forrás: Stooq.com

A nemzetközi „hátszél” a következő egy évben fennmaradhat a régió devizái számára. A hírügynökség a dollár árfolyamairól is készített elemzői felmérést. A dollár erődése a régiónk devizáit általában gyengíti, még az euróval szemben is, a gyengülése pedig segíti őket. A felmérés szerint az utóbbi a valószínű: többévnyi szárnyalás után a dollár visszavonulóban van. 

Az elmúlt hetek aggodalmai több amerikai bank megingása miatt fordulópontot hozhattak. Visszafogták a várakozásokat a Federal Reserve további kamatemeléseit illetően, majd amikor az aggodalmak enyhültek, a korábbi kamatvárakozások mégsem tértek vissza. Ez azt jelenti, hogy a régiós devizák kamatelőnye a dollárral szemben tetemes maradhat, az euró kamathátránya pedig szűkülhet, hiszen az Európai Központi Bank várhatóan tovább emeli kamatait. 

Az elemzői konszenzus szerint ez euró egyéves távlatban mintegy 2 százalékot erősödhet a dollár ellenében, 1,12 környékére.

Nyaralók: ne hagyjuk a devizavásárlást az utolsó pillanatra

Rizikó marad bőven természetesen. Az energiaárak tavalyi felszökése például a forintot rendítette meg a legjobban a régióban: idén csökkentek, de ahogy a tél közeledik, ki tudja, mi lesz velük?

Pozitív, ha az év közepe felé megindulhatnak Magyarország felé a visszatartott uniós források – és negatív, ha nem. 

Az amerikai bankaggodalmak sem feltétlenül múltak el végleg, és a visszatérésük negatív lehetne a forint számára. Ellenben ha az amerikai gazdaság a kamatszigorítás hatására recesszióba zuhanna, az a forintot segíthetné, hiszen véget vetne a Fed kamatemeléseinek, sőt, kamatcsökkentésekhez vezethetne, ami visszavetné a dollárt.

Az év eddigi részében szinte semmi nem tudott ártani a forintnak, de tanulságos epizód volt, hogy az amerikai bankpánik igen: a forint számára – miután az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű vételi pozíció halmozódott fel benne – pofont jelenthet, ha bármi okból kockázatkerülés hatalmasodik el a világpiacokon. Az árfolyama akár még erősödhet is, de nyaralásra készülve ne vegyük készpénznek, hogy az utazásunk időpontjára még erősebb lesz a forint, és nem az ellenkezője történik.

Az euró a dollár ellenében az elmúlt egy évben: szinte a tükörképe az euró/forintnak – erőteljes az összefüggés               Forrás: Stooq.com