BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába Navracsics Tibor nyitottsága a tárgyalásokon, vannak még viták a bizottsággal, de az Erasmus sínen van

Három biztossal is tárgyalásokat folytatott Navracsics Tibor, aki Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy vannak még elvarratlan szálak, de nyáron végbemehet az Európai Bizottság értékelése, és akkor jöhetnek az EU-s források. Az egyetemisták viszont ugyanúgy pályázhatnak az Erasmus ösztöndíjakra az őszi szemeszterben is, ahogyan eddig.

Az Európai Bizottság három különböző biztosával folytatott tárgyalások után is vannak nyitott kérdések a visszatartott EU-s források, illetve feltételek kapcsán, ám Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter beszámolója szerint halad az ügy, és továbbra is a nyári időszakra teszi a tárgyalási-értékelési folyamat végét.

20230323 Naszály - Billegpuszta Gazdasági ÉvnyitóHagyományteremtő szándékkal először tartott gazdasági évnyitó rendezvényt a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) a Balogh-Esterházy kastélyban. Beszédet mondott Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Fotó: Flajsz Péter  FP  Komárom-Esztergom megyei  HUSZ A képen: Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter
Navracsics Tibor optimista a tárgyalások kimenetelét illetően.
Fotó: Flajsz Péter/ 24 Óra

Navracsics Tibor három biztossal tárgyalt Brüsszelben, mindegyik egyeztetésről pozitív hangulatban nyilatkozott.

Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztossal a fő témát az egyetemi alapítványok szolgáltatták, pontosabban az, hogy miként lehet a leghatékonyabban elérni, hogy az Erasmus- és Horizont-programokból megszakítás nélkül részesülhessenek az alapítványi formában működő hazai oktatási intézmények. A felek abban maradtak, hogy a magyar kormány írásos javaslatot készít, amelyet Brüsszelbe küld előzetes véleményezésre, és ha sikerül konszenzust elérni, akkor benyújtják a javaslatot az Országgyűlésnek. 

Mennyi idő kell a lehűlésre?

Egyelőre nem kellően precízek a meghatározások, de jelen állás szerint 

nem vállalhatna kuratóriumi pozíciót a politikusok közül miniszter, államtitkár, politikai igazgató, kormánybiztos és parlamenti képviselő sem, polgármester és európai parlamenti képviselő viszont igen.

A közigazgatásban azok kerülnének a körön kívülre, akik irányítási pozíciót töltenek be.

Navracsics Tibor szerint a mandátumok hossza nem lesz akadálya a tárgyalásoknak: négy, öt vagy hat év lehet a végső időtartam. Ugyanígy lezáratlan még, ám szintén nem sarkos pont az úgynevezett „lehűlési időszak”, tehát hogy a tiltott pozíció elhagyása után mennyit kelljen kihagyni, mielőtt elvállalható a kuratóriumi tagság, ez féltől két évig terjedhet.

Jöjjenek a levelek!

Én abban bízom, hogy sikerül gyorsan megállapodnunk, és akkor április második felében a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat. Ha azt elfogadják, akkor május elején továbbhaladhatunk. Ha így lenne, a bizottság a nyárra elvégezhetné az értékelését

– összegzett Navracsics Tibor, aki a tegnap nekünk adott nyilatkozatában is hasonló szellemben vélekedett, ám a jelek szerint mégiscsak maradtak vitás kérdések.

Akadnak ráadásul eltérő jóslatok is a tárgyalási és elfogadási folyamat gyorsaságát illetően: a miniszter véleményével szemben sokan őszre teszik az EU-s források várható érkezését, vagy még későbbre.

20230321 BudapestNavracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos
Az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter zsúfolt tárgyalási napot tartott Brüsszelben.
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Navracsics Tibor mindenesetre hozzátette: a Horizont-programról már kiküldött a bizottság egy tájékoztató levelet, amelyben elmagyarázta, hogy zökkenőmentes a részvétel, és ha véletlenül nem születne megállapodás a magyar kormánnyal, az is csak a jövőre nézvést okozhat problémát. 

Ugyanilyen levél kiküldésére kérte Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és az ifjúságért felelős biztost az Erasmus-programmal kapcsolatban is, hogy világosan jelezzék: nincs fennakadás, és megnyugodhassanak az egyetemisták.

Jövő júliustól miénk az elnökség

Az Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztossal tartott megbeszélésen szóba került a 2024 második fél évében esedékes magyar uniós elnökség, valamint, hogy éppen 

a mi elnökségünkre ér majd a készítés utolsó fázisába, esetleg már meg is jelenik a kilencedik kohéziós jelentés. 

Ennek kapcsán vitatták meg, hogy a kohéziós politikában milyen irányváltások várhatók, és ebben milyen szerepet vállalhat Magyarország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.