Az Európai Bizottság három különböző biztosával folytatott tárgyalások után is vannak nyitott kérdések a visszatartott EU-s források, illetve feltételek kapcsán, ám Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter beszámolója szerint halad az ügy, és továbbra is a nyári időszakra teszi a tárgyalási-értékelési folyamat végét.

20230323 Naszály - Billegpuszta Gazdasági ÉvnyitóHagyományteremtő szándékkal először tartott gazdasági évnyitó rendezvényt a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) a Balogh-Esterházy kastélyban. Beszédet mondott Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Fotó: Flajsz Péter  FP  Komárom-Esztergom megyei  HUSZ A képen: Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter
Navracsics Tibor optimista a tárgyalások kimenetelét illetően.
Fotó: Flajsz Péter/ 24 Óra

Navracsics Tibor három biztossal tárgyalt Brüsszelben, mindegyik egyeztetésről pozitív hangulatban nyilatkozott.

Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztossal a fő témát az egyetemi alapítványok szolgáltatták, pontosabban az, hogy miként lehet a leghatékonyabban elérni, hogy az Erasmus- és Horizont-programokból megszakítás nélkül részesülhessenek az alapítványi formában működő hazai oktatási intézmények. A felek abban maradtak, hogy a magyar kormány írásos javaslatot készít, amelyet Brüsszelbe küld előzetes véleményezésre, és ha sikerül konszenzust elérni, akkor benyújtják a javaslatot az Országgyűlésnek. 

Mennyi idő kell a lehűlésre?

Egyelőre nem kellően precízek a meghatározások, de jelen állás szerint 

nem vállalhatna kuratóriumi pozíciót a politikusok közül miniszter, államtitkár, politikai igazgató, kormánybiztos és parlamenti képviselő sem, polgármester és európai parlamenti képviselő viszont igen.

A közigazgatásban azok kerülnének a körön kívülre, akik irányítási pozíciót töltenek be.

Navracsics Tibor szerint a mandátumok hossza nem lesz akadálya a tárgyalásoknak: négy, öt vagy hat év lehet a végső időtartam. Ugyanígy lezáratlan még, ám szintén nem sarkos pont az úgynevezett „lehűlési időszak”, tehát hogy a tiltott pozíció elhagyása után mennyit kelljen kihagyni, mielőtt elvállalható a kuratóriumi tagság, ez féltől két évig terjedhet.

Jöjjenek a levelek!

Én abban bízom, hogy sikerül gyorsan megállapodnunk, és akkor április második felében a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat. Ha azt elfogadják, akkor május elején továbbhaladhatunk. Ha így lenne, a bizottság a nyárra elvégezhetné az értékelését

– összegzett Navracsics Tibor, aki a tegnap nekünk adott nyilatkozatában is hasonló szellemben vélekedett, ám a jelek szerint mégiscsak maradtak vitás kérdések.

Akadnak ráadásul eltérő jóslatok is a tárgyalási és elfogadási folyamat gyorsaságát illetően: a miniszter véleményével szemben sokan őszre teszik az EU-s források várható érkezését, vagy még későbbre.

20230321 BudapestNavracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos
Az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter zsúfolt tárgyalási napot tartott Brüsszelben.
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Navracsics Tibor mindenesetre hozzátette: a Horizont-programról már kiküldött a bizottság egy tájékoztató levelet, amelyben elmagyarázta, hogy zökkenőmentes a részvétel, és ha véletlenül nem születne megállapodás a magyar kormánnyal, az is csak a jövőre nézvést okozhat problémát. 

Ugyanilyen levél kiküldésére kérte Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és az ifjúságért felelős biztost az Erasmus-programmal kapcsolatban is, hogy világosan jelezzék: nincs fennakadás, és megnyugodhassanak az egyetemisták.

Jövő júliustól miénk az elnökség

Az Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztossal tartott megbeszélésen szóba került a 2024 második fél évében esedékes magyar uniós elnökség, valamint, hogy éppen 

a mi elnökségünkre ér majd a készítés utolsó fázisába, esetleg már meg is jelenik a kilencedik kohéziós jelentés. 

Ennek kapcsán vitatták meg, hogy a kohéziós politikában milyen irányváltások várhatók, és ebben milyen szerepet vállalhat Magyarország.