Februárban is jócskán növelte megtakarításait a lakosság, a különböző hazai értékpapírokban fialó vagyonuk két és fél százalékkal hízott, átlépve a 18 500 milliárd forintot a jegybank legfrissebb adatai szerint.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A háztartások értékpapírszámláinak egyenlege 18 517,7 milliárd forintot mutatott február végén, a 454 milliárdos gyarapodás teljes mértékben a friss megtakarításoknak köszönhető.

 A lakosság ebből a szempontból lendületesen kezdte az évet, a januári, bő félezer milliárd forint után most 484 milliárdot kötött le különböző befektetésekben. A hozamok az előző hónappal ellentétben nem álltak melléjük, az árfolyamok lefordulása mellett 30 milliárd forinttal csökkent a meglévő eszközök piaci értéke.

Állampapírba 208 milliárdot helyeztek el a hónap során, döntő részben hosszú lejáratú forintkötvényekbe (164 milliárd). Az évesnél rövidebb futamidejű forintos állampapírokba 26 milliárdot, a devizás kötvényekbe pedig 18 milliárdot helyeztek el. Az előbbi vonzereje számottevően csökkent az új, 16 százalék feletti hozamot kínáló új PMÁP-sorozatok megjelenése óta, az idei forintrali mellett pedig a devizás termékek iránti keresletet is visszavetette némileg. Az átértékelődést is figyelembe véve 1,8 százalékkal bővült a lakossági állampapírvagyon, az államadósság finanszírozásához ezzel korábban nem látott mértékben, 10 658 milliárd forinttal járultak hozzá a háztartások.

A kötvénypiac más szegmenseiben is aktivizálták magukat a kisbefektetők, az MNB által kibocsátott hitelpapírokból például bő 15 milliárd forintot táraztak be februárban. Ez új fejlemény, 2014 óta ugyanis nem volt ilyen jegybanki eszköze a háztartásoknak. 

A pénzintézeti kötvényekből is az előző hónapokban megszokott mennyiségnél többet, 50 milliárd forintot vásároltak. A hazai bankok közül az OTP bocsátott ki a közelmúltban magas hozamú vállalati kötvényeket, valószínűleg ez áll a nagyobb lakossági állománybővülés mögött. Az egyéb kötvényekből mindezekkel együtt közel 300 milliárdot tart a lakosság, ez bő negyedével több a január végi kitettségnél.

 

Újabb jó hónapjuk volt az alapkezelőknek is, a kisbefektetők továbbra is lapátolják a pénzt hozzájuk, ezúttal csaknem 190 milliárd forintot értékesítettek a befektetési jegyekből. A piaci hozamok enyhén lefordultak, ám ezzel együtt három százalékkal, új csúcsot jelentő 6319 milliárd forintra ugrott a lakosság befektetési alapokban fialó vagyona.

A részvényállománynál is bővülést hozott a tél vége, a lakossági befektetők három hónap tőkekivonás után újult erővel tértek vissza a parkettre, 23 milliárd forinttal bevásárolva magyar papírokból. Ez tavaly június óta a legnagyobb tőkebeáramlás. A pozíció felvételével azonban elkéstek a háztartások, a januári rali után a február már nem a tőzsdézők hónapja volt. A BUX enyhe, 1,2 százalékos ereszkedésével mintegy ötmilliárd forintos veszteséget érhettek el a befektetők, leginkább a 7,5 százalékot zuhanó Richter-papírokkal megégetve magukat. A Mol és a Magyar Telekom enyhén drágult, az OTP pedig oldalazott a hónap során. Az árfolyamveszteség eltörpült a beérkező friss befektetések mellett, ezzel pedig rekordszintre, 1250 milliárd forint közelébe ért a háztartások magyar részvénybefektetése.