Az amerikai és európai börzékhez hasonlóan némileg megtorpant a Budapesti Értéktőzsde is februárban a lendületesen induló januárhoz képest. A vártnál rosszabb amerikai inflációs adatok miatt ugyanis felerősödött a kamatemeléstől való félelem a piacokon. A BÉT elsőszámú mutatója, a BUX enyhe, 1,2 százalékos csökkenéssel, 44 780 ponton zárta a hónapot. 

20220927 Budapest Budapesti Értéktőzsde BÉT
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A részvénypiac összforgalma jelentős, januárhoz mérten nagyjából 25 százalékos visszaeséssel 151 milliárd forintot tett ki a hónap során, amely napi átlagra vetítve 7,5 milliárd forintot jelent. 

Februárban is az OTP Bank papírjaival kereskedtek a legnagyobb, 86,8 milliárd forintos értékben, amelyet a Richter 34,1 milliárd, a Mol pedig 24 milliárd forintos forgalommal követett. 

A kisebb kapitalizációjú cégek részvényei (mid-capek) között a Kulcs-Soft, a középvállalati kibocsátók közül pedig az Astrasun Solar zárt különösen eredményes hónapot, előbbi 27, utóbbi 11,8 százalékos drágulást könyvelhetett el.

A befektetési szolgáltatók éles versenyében a Wood & Company diadalmaskodott 81,6 milliárd forintos forgalommal, maga mögé utasítva a Concorde-ot (73,1 Mrd forint) és az Erste Bankot (66,2). 

Az árupiaci szektorban hatalmas növekedés volt megfigyelhető a hónap során, 

a visszafogott januári forgalmat követően 514,7 millió forint értékben zajlott a kereskedés,

amelynek mintegy felét a fenntartható takarmánykukorica, 30 százalékát pedig a nagy olajtartalmú napraforgó adta.

A hónap kiemelkedő eseményének a BÉT Legek díjátadó bizonyult, amelynek keretében a Budapesti Értéktőzsde 24 kategóriában díjazta ismét a tőkepiac kiemelkedő teljesítményeit.

Orosz–ukrán háború: az OTP, a Mol és a Richter sem ugyanaz a cég, mint az invázió előtt

A legnagyobb hazai tőzsdei cégek működési környezetét is átírta az egy éve tartó orosz–ukrán háború.