Pénteken megszűnik a világ egyik legfontosabb pénzügyi mutatója, amelyet kereskedők, befektetők generációi lestek árgus szemekkel – és ha tehették, manipulálták – határidős piaci kontraktusaik értékelésekor.

London,,Uk,-,16,February,2021:,Sticky,Notes,With,Libor
Fotó: Nicholas Ahonen

A londoni bankközi kamatláb, a Libor kivezetéséről a vele kapcsolatos manipulációk, botrányok miatt született döntés, így az ehhez kötött derivatívák, határidős piaci kontraktusok árazása is új alapokra helyeződik. Ezek közül is a legfontosabbak közé tartoznak az euró-dollár keresztárfolyamhoz kapcsolódó határidős ügyletek, amelyek például a Fed kamatdöntéseit, a kamatok rövid távú ingadozásait voltak hivatottak kivédeni, fedezni. 

 

Péntektől a chicagói CME Gruop, a kontraktusokat üzemeltető a júniusban lejáró kontraktusoknál már az új benchmarkot, a Secured Overnight Financing Rate (SOFR) nevű instrumentumot használja. A SOFR persze már korábban is a piacon volt, ábránkon megfigyelhető, hogy az ennek alapján kötött ügyletek szép fokozatosan átvették a Libor súlyát és szerepét. Az SOFR-t, és a hozzá hasonló termékeket a jegybankok határozzák meg, így 

lehetetlen manipulálni őket – az SOFR-t például a New York-i Fed publikálja. 

A Libor-alapú euró-dollár termékeket 1981-ben vezették be a CME-re, s 1988-ra már a legnagyobb forgalmú termékekké váltak.