Vizsgálatot indított a berni szövetségi ügyész a Credit Suisse megvásárlása ügyében – értesült a Financial Times. „A szövetségi ügyészség proaktívan kíván eleget tenni küldetésének és felelősségének, hogy hozzájáruljon a svájci pénzügyi központ tisztaságához, és monitoringot hozott létre annak érdekében, hogy azonnal intézkedjen minden olyan helyzetben, amely a tevékenységi körébe tartozik” – közölte a hatóság a brit gazdasági napilappal.

Stefan Blättler megindította a vizsgálatot. Fotó: Fabrice Coffrini

A Credit Suisse körüli eseményeknek „számos olyan aspektusuk” volt, amelyek vizsgálatot indokolnak, és amelyeket elemezni kell, hogy „azonosítani lehessen minden olyan bűncselekményt, amely az (ügyész) hatáskörébe tartozhat” – tették hozzá.
A jelentés szerint Stefan Blättler ügyész számos „nyomozati utasítást” adott ki a kormányzati szerveknek. Hivatala a szövetségi és kantonális kormányokkal is kapcsolatba lépett, és valószínűleg megpróbálja kihallgatni a felvásárlásban részt vett kulcsfontosságú tisztviselőket.
A lap emlékeztetett, hogy a kormány, a jegybank és a szabályozó hatóság által 

„kikényszerített házasság” nagy felháborodást keltett Svájcban, a politikai pártok rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze áprilisra, és valószínűleg megszavazzák egy formális vizsgálóbizottság felállítását az ügyben.

A többség támogatja, hogy jogszabály által darabolják fel a bankot, és akár arról is intézkedjenek, hogy visszavonják a vezető beosztású alkalmazottak bónuszait, mivel a képviselők szerint felelősségre kellene vonni őket a tetteikért. A politikai spektrum minden szegmensét képviselő törvényhozók azt is megkérdőjelezték, hogy a kormánynak volt-e joga szükséghelyzeti hatáskörrel élve az adófizetők javaiból pénzügyi garanciát nyújtani, és elhallgattatni a részvényeseket, akik egyébként a héten ülnek össze.