A Credit Suisse átvételével jelentős létszámleépítésekre készül a UBS a Tages-Anzeiger című svájci napilap megbízható forrásból származó értesülése szerint. A munkaerő 20-30 százalékát bocsáthatják el – tudta meg a lap egy a neve elhallgatását kérő, magas rangú UBS-vezetőtől. Ez 25-36 ezer álláshelyet jelent.

Fotó: Fabrice Coffrini

A UBS hárommilliárd frankért vette meg a rivális Credit Suisse-t a kormány, a svájci jegybank és a piaci szabályozó hatóság közreműködésével, hogy elkerüljék az ország pénzügyi rendszerének összeomlását, és segítsenek biztosítani a globális pénzügyi stabilitást. (Egy svájci frank 383 forint.) 

Az üzlet azonban azonnal aggodalmakat vetett fel az új bank méretével kapcsolatban.

Az új pénzintézet 1600 milliárd dollárnyi vagyont kezel, és világszerte 120 ezer embert foglalkoztat – emlékeztetett tudósításában a Reuters.
A Tages-Anzeiger értesülése szerint a bank 11 ezer állást szüntethet meg az országban. Ez sokkal több, mint amennyit átalakítási tervében a Credit Suisse jelzett a kikényszerített átvétel előtt, akkor ugyanis kilencezres leépítésről volt szó – hangsúlyozta a Swissinfo internetes oldal. 

Az összeolvasztás előtt a Credit Suisse több mint ötvenezer, a UBS 72 ezernél valamivel több embert foglalkoztatott világszerte.

Visszaköszön 2008 szelleme, vagy elkerüljük az újabb válságot?
Credit Suisse
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Azt egyelőre nem tudta meg a sajtó, hogy a leépítést mennyi idő alatt tervezik végrehajtani, sem pedig azt, hogy ez mely területeket érint majd. Az viszont a jelentések szerint biztos, hogy az elbocsátások sújtani fogják a bank amerikai ágazatát is.
A SonntagsBlick úgy értesült, hogy a Credit Suisse márka még három-négy évig fennmaradhat, mielőtt eltűnik. A Credit Suisse részvényesei, akik részvényenként mindössze 76 centet kapnak, kedden Zürichben találkoznak a bank közgyűlésén, a UBS részvényesei pedig szerdán. 
Az egyesülésre a részvényesek jóváhagyása nélkül kerül sor, mivel a svájci hatóságok a svájci pénzügyi központ érdekeinek szem előtt tartásával eltekintettek a velük való konzultációtól.