Negatív minősítéssel látta el szerdán este az amerikai AAA államadósság-besorolást a Fitch Ratings. Bár a nagy nemzetközi hitelminősítő továbbra is arra számít, hogy a demokraták és a republikánusok megállapodásra jutnak az adósságkorlát emeléséről, de nőtt a kockázata annak, hogy ezt mégsem sikerül időben megtenni. A Fitch azt vizsgálja, hogy fenntartható-e az Egyesült Államok „tripla A” besorolása a jelenlegi helyzetben. Janet Yellen pénzügyminiszter kincstári optimizmusa továbbra is töretlen: azt mondta, hogy az Egyesült Államok már június elsején megkezdheti a hiányzó tételek kifizetését.

Ratings Agencies in New YorkPedestrians walk past the logo for Fitch Ratings Ltd. outiside their offices in New York, U.S., on Tuesday, Feb. 21, 2012. Fitch provides the world's credit markets with independent and prospective credit opinions, research, and data. Fitch also provides enterprise risk management solutions. Photographer: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az adósságplafon áttörése az amerikai adminisztráció kudarca a középtávú költségvetési kihívások kezelésében, ami növekvő költségvetési hiányhoz és emelkedő adósságteherhez vezet, s egyre nagyobb kockázatot vetít a hitelképességre

– közölte a Fitch.

A Fitch szerint

a júniusi kifizetések elmaradása már valószínűleg összeegyeztethetetlen lenne a tripla A minősítéssel. 

A hitelminősítő arra is kitért, hogy az Alkotmány 14. módosításának alkalmazása, vagyis az adósságkorlát figyelmen kívül hagyása, aláásná az Egyesült Államok hitelképességét. 

Az 1868-ban ratifikált 14. módosítás

arról ismert, hogy kiterjesztette az állampolgárságot a volt rabszolgákra, s garantálta a törvények egyenlő védelmét. De tartalmaz egy jóval homályosabb, kevésbé ismert szakaszt is az államadósságról. Ez a záradék kimondja: 

Az Egyesült Államok államadósságának törvény által engedélyezett érvényessége ... nem kérdőjelezhető meg.

A 4. szakasz a polgárháború során felhalmozott adósságok kezelésére szolgált, büntette a Konföderáció hitelezőit, s támogatta az Unió háborús erőfeszítéseit. Most 

demokrata és republikánus jogászok vitatkoznak, hogy Biden elnök alkalmazhatja-e ezt az alkotmánykiegészítést.  

A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy hasonló helyzetben, 2011-ben az S&P leminősítette az Egyesült Államok adósbesorlását az 1941 óta tartott tripla A-ról, dupla A pluszra.

Globális aggodalom kíséri az Egyesült Államok költségvetési tárgyalásait, mert a 

„Washington mindig fizet” tétel a világ pénzügyi rendszerének elméleti sarokköve. 

A befektetők világszerte biztonságos menedékeszközöknek tekintik az amerikai kincstárjegyeket, amelyek szinte egyenértékűek a készpénzzel. 

Az ultrarövid lejáratú 

kincstárjegyek piacán különös volatilitás 

tapasztalható, a június elsején esedékes értékpapírok hozama szerdán 7,1 százalék fölé ugrott a keddi 5,98 százalékról.