Félbeszakadtak a tárgyalások a republikánus kongresszusi vezetők és a Fehér Ház között az amerikai államadósság-korlátról és az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerüléséről. Kevin McCarthy, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke kijelentette, hogy ideje szüneteltetni az egyeztetéseket, a Fehér Ház szerint pedig valós nézetkülönbségek nehezítik a további tárgyalásokat.

Fotó: AFP

A republikánus politikus szerint a patthelyzetet könnyű lenne megoldani, ha Joe Biden demokrata párti elnök munkatársai beleegyeznének néhány olyan költségvetési kiadási tétel csökkentésébe, amelyet a republikánus fél kér. A Fehér Ház egy tisztségviselője szerint a költségvetési kérdések körül olyan nézetkülönbségek alakultak ki, amelyek miatt nehezek lesznek a további egyeztetések.

A tárgyalások tétje, hogy az Egyesült Államok júniusban képes lesz-e törleszteni államadósságának lejáró részét. Ezt csak akkor tudja megtenni, ha a törvényhozás elfogadja az államadósság-korlát emelését, ugyanis a jelenlegi 31 ezermilliárd dollárral már elérte a felső plafont.

A republikánusok vezette képviselőház április végén már elfogadott ugyan egy törvényt az adósságplafon 1500 milliárd dolláros emeléséről, de az olyan költségvetési kiadáscsökkentést ír elő, amelyet a demokrata törvényhozók és a demokrata elnök sem fogad el. Joe Biden közölte, hogy mindenképpen megvétózza a jogszabályt, ha az elé kerül.

Az Egyesült Államok már most megfizeti az árát, hogy nem sikerült megemelni az adósságplafont

Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a kincstár hitelfelvételi költségei jelentősen megemelkedtek, miközben a Fehér Ház és a két párt törvényhozói közötti tárgyalások tovább folytatódnak.

Az adósságplafonról szóló egyeztetések folytatására egyelőre nem tűztek ki újabb tárgyalási fordulót. A Fehér Ház szóvivője mindössze annyit közölt, hogy a történtekről tájékoztatják a Japánban, a G7 csoport csúcstalálkozóján tartózkodó elnököt. Joe Biden a hét közepén az államadósságról szóló egyeztetések miatt, amelyek két fordulóján személyesen is részt vett, lerövidítette ázsiai és ausztráliai körútját.

Az államadósságról szóló tárgyalások megakadásának hírére a pénteken a nap elején pozitív tartományban mozgó tőzsdeindexek csökkenni kezdtek, és a New York-i minden irányadó mutatója enyhe mínuszban fejezte be a hetet.