Az Európai Bankhatóság (EBH) nyilvános konzultációt indított a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás kockázati tényezőiről szóló iránymutatásainak módosításairól. A javasolt korrekciók kiterjesztik az iránymutatás hatályát a kriptoeszköz-szolgáltatókra (CASP) is. A konzultáció augusztus végéig tart. Ennek során június 7-én délután 2-től 4-ig virtuális nyilvános meghallgatást tartanak, amelyre június 5-én délután 4-ig lehet regisztrálni.

Hand,Holding,Golden,Bitcoin,Against,Flags,Of,France,And,European
Fotó: Creativan

A hitelintézetek és pénzügyi intézmények ki vannak téve a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatoknak. Az EBH szerint 

a kriptoeszköz-szolgáltatók esetén a kockázatok növekedhetnek, 

például az innovatív technológiák használata, a globálisan működő azonnali átutalások és az adatvédelmi funkciókat tartalmazó szolgáltatások miatt. Ezért a hatóság javasolja az iránymutatás kiterjesztését. Továbbá új, ágazatspecifikus iránymutatást vezetnek be, amely kiemeli azokat az elemeket, amelyek jelezhetik egy adott CASP pénzmosási kockázatnak való magasabb vagy alacsonyabb kitettségét. Emellett a módosítások iránymutatást tartalmaznak más hitelintézetek és pénzügyi intézmények számára azokról a kockázatokról, amelyeket figyelembe kell venniük, amikor üzleti kapcsolatot létesítenek egy CASP-céggel.