Minden várakozást felülmúlt a Warner Bros. (WB) Harry Potter-játéka. A Hogwarts Legacy két héttel ezelőtt, február 10-én jelnet meg az új generációs Playstation és Xbox konzolokra, illetve számítógépekre és ez alatt az idő alatt 12 millió példány kelt el belőle. Ez 850 millió dolláros bevételt jelent.

A physical version of Hogwarts Legacy for the PS5 in LAquila, Italy, on February 10, 2023. -Hogwarts Legacy  the new open-world video game by Avalanche and Warner Bros. Discovery has been released on Friday. The game already broke a record on Twitch for being the most-watched single-player game, played by streamers who got the game early.
Fotó:  Manuel Romano / Getty Images

A Hogwarts Legacy lehet a J. K. Rowling Harry Potter könyvsorozatán alapuló Wizarding World média franchise megmentője. A Harry Potter világában játszódó, 2016-ban indult Legendás állatok és megfigyelésük filmsorozat ugyanis hatalmasat bukott a mozikban. Az első résznek még sikerült 814 millió dolláros bevételt elérnie, ami jelentős megtérülés a 180 millió dolláros költségvetése mellett. A 2018-as második epizód viszont már csak 655 millió dollárt termelt, majd a 2022-es harmadik rész a 407 millió dolláros bevételével már a forgatási és marketingköltségeket sem tudta visszahozni. A Legendás állatok: Dumbledore titkai bukása után a Warner Bros. el is kaszálta az egyébként ötrészesre tervezett szériát.

Új szereplőkkel forgatnák újra a Harry Potter-filmeket

Iparági hírek szerint a Warner Bros. Discovery három-öt éven belül útnak indítaná az ikonikus filmsorozat, a Harry Potter franchise rebootját. Az eredeti történetet új szereplőgárdával forgatnák újra. A varázsvilág rajongói régóta találgatják, hogy a Legendás állatok és megfigyelésük filmek után milyen irányt vehet Harry Potter univerzumának élete, de erre a kétségbeesett lépésre senki sem számított.

A Harry Potter-filmek mindegyike nagy sikernek örvendett a mozipénztáraknál. A 2001-ben kiadott első rész, a Harry Potter és a bölcsek köve globálisan valamivel több mint 1 milliárd dollárt termelt. A legjövedelmezőbb epizód a 2011-ben debütált nyolcadik rész volt, a Harry Potter és a halál ereklyéi második része, amely világszerte 1 milliárd 342 millió dolláros bevételt ért el. Pénzügyileg a leggyengébben teljesítő darab a Harry Potter és az azkabani fogoly volt, amelyre mindössze 797 millió dollárért váltottak jegyet a nézők.

Látható tehát, hogy a Wizarding World az elmúlt években egyre gyengébben teljesített a mozikban, ami kérdésessé tette, hogy milyen irányt vesz a varázsvilág a jövőben. Úgy látszik, hogy a Warner Bros. 19-re lapot húzva nyert a Hogwarts Legacy játékkal, ami jelentős mértékben meghatározza a stúdió jövőbeni haladási irányát – írta a Forbes.

A Warner Bros. árfolyama 2023. február 1-től
 

A kiemelkedő eladási számok mellett a Hogwarts Legacy több rekordot is megdöntött az elmúlt két hétben. A legnépszerűbb videójátékos streamingplatformon, a Twitchen ez a játék lett az egy időben legnagyobb nézőszámot produkáló tartalom, illetve az egyik legnagyobb videójátékos tartalommegosztó oldalon a Steamen megdöntötte az egyszerre játszó legtöbb játékos rekordját. A megjelenést követő első vasárnapon egyszerre majdnem 880 ezren játszottak a játékkal. 

A megjelenés utáni első 12 napban a játékosok összesen 267 millió órát öltek a varázslatos programba.

A Warner Bros. azért is kockáztatott sokat a Hogwarts Legacy piacra dobásával, mivel a szoftver fejlesztését a korábban csak kevés sikert hozó Disney-játékokat fejlesztő Avalanche Software csapatára bízták.

Új A Gyűrűk Ura-filmek készülnek a Warner Bros. égisze alatt

Megszerezte A Gyűrűk Ura világához kapcsolódó jogok egy részét a Warner Bros. és új filmeket fog gyártani J. R. R. Tolkien világhírű fantáziavilágáról. A Tolkien-univerzummal kapcsolatos jogok többsége 2022 óta a svéd Embracer Group nevű, videójátékokat gyártó médiaholding tulajdonában van. Azt nem tudni, hogy a Warner Bros. milyen megállapodást kötött a svéd céggel, de 2024 áprilisára már be van tervezve egy A Gyűrűk Ura animációs film. A WB közölte, hogy az új filmek nem fognak kapcsolódni a Peter Jackson-féle trilógiához.

A Hogwarts Legacy hatalmas sikerét az is jól példázza, hogy a 2022-ben az év játékának választott Elden Ring című szoftvert egy év alatt 20 millió példányban sikerült értékesíteni. Mivel a Harry Potter-játékot az előző generációs konzolokra csak áprilisban, illetve a Nintendo gépeire pedig csak júliusban fogják kiadni, már most borítékolható, hogy az Avalanche Software játéka túl fogja szárnyalni a tavalyi év sikertermékét.

A Hogwarts Legacy sikere azért is fontos, mert a Warner Bros. az utolsó hollywoodi filmstúdió, amely saját gyártásban készíti el a birtokolt franchise-ok alapján készülő videójátékokat. Más stúdiók általában kiszervezik külsős cégekhez az ilyen programok fejlesztését. A cég anyavállalata, a Warner Bros. Discovery azt közölte, hogy a Hogwarts Legacy sikerét látva bíznak benne, hogy ez a játék lehet a stúdió növekedésének motorja a következő években – erről a Variety írt. Bár az Avalanche Software azt közölte, hogy nem terveznek kiegészítő tartalmakat gyártani a Hogwarts Legacy játékhoz, a Warner Bros. álláspontja szerint a jelenlegi sikert meglovagolva további Wizarding World-tartalmakra lehet számítani a videójátékos szektorban.