A képviselőház republikánus vezetője, Kevin McCarthy szombat este elvi megállapodásra jutott Joe Biden elnökkel az adósságplafon megemeléséről szóló előterjesztéssel kapcsolatban, így a feladata már csak elérni, hogy kollégái a Kongresszusban is elfogadják azt és ezzel elkerüljék az Egyesült Államok történetének első államcsődjét. 

Fotó: AFP

Az adósságplafon okozta fizetésképtelenség elkerülése a jelenlegi forgatókönyvek szerint nem a plafon szintjének módosításával, hanem annak 2025 januárig tartó átmeneti felfüggesztésével történne.

McCarthy szerint a házban a republikánus képviselők 95 százaléka nyitott az egyezségre, de vannak hangos ellenzői is.

A házelnök feladata nem könnyű: megválasztásakor ugyanis belement egy olyan kitételbe, miszerint akár egyetlen képviselő kívánságára is bizalmatlansági indítványt indíthatnak ellene képviselőtársai, tehát saját posztja védelmében nem mehetett bele Bidennel sem olyan megállapodásba, melynek okán a demokratákkal való összejátszása merülhetne fel a pártján belül, így egy roppantul érzékeny előterjesztést tudott csak megalkotni. 

Alakul a pánik a kötvénypiacon, nő az államcsőd elméleti esélye Amerikában

A június elején lejáró kincstárjegyek hozama hatalmasat ugrott tegnapról mára, növekszik a kockázat – emelkedik a prémium.

Ez pedig mindkét oldalról váltott ki ellenérzéseket: Chip Roy republikánus képviselő Twitteren azt írta, megpróbálják meggátolni az egyezség elérését, mivel sem annak időtávja, sem a feltételek nem fogadhatók el számára. 

Lindsey Graham a megállapodás védelmi költségvetésre gyakorolt hatását kifogásolta, mely szerinte gátolná Ukrajna kellő támogatását, míg 

Dan Bishop képviselő szerint egyenesen "kapituláció van folyamatban, mégpedig a kártyákat tartó oldalon".

A McCarthy és Biden által már elfogadott egyezséget ugyanakkor szinte lehetetlenül nehéz lenne módosítani úgy, hogy az át is menjen mind a házon, mind a szenátuson: előbbit a republikánusok uralják 222-213 arányban, míg utóbbit a demokraták 51-49-re, így teljes kétpárti egyetértés kell ahhoz, hogy a javaslat sikerrel meg tudja kímélni a világot a 2008-as világégés megismétlődésétől.