Lassan, de egyre biztosabban a pánik lesz az úr az amerikai kötvénypiacokon, az eddigi teljességgel közömbös részvénypiacok lendülete is látványosan csökkent az elmúlt 24 órában.

Double exposure of businessman showing empty pockets of his pants while standing with America flag background
Fotó: Shutterstock

Az X-nap, azaz az amerikai kormányzat fizetésképtelenségének napja, melyet az elemzők és a kincstár egyaránt június 1. és 15. közé várnak, rohamosan közeleg, a politikai béklyó pedig egyelőre nem került le az adósságplafonról: ha minden így megy tovább, az Egyesült Államok története során először államcsődöt jelent.

A piacokon pedig egyre látványosabban ölt testet az a félelem, ami a világ legnagyobb gazdaságának fizetésképtelenségével járna: a június elsején lejáró kincstárjegyek, azaz rövid lejáratú államkötvények hozama hatalmasat, 1,113 százalékpontot ugrott az elmúlt órákban, 6,942 százalékra. 

Ami különösen érdekes a hozamok alakulásával kapcsolatban, hogy 

a piac jelenleg a június 6-án lejáró kötvények után magasabb prémiumot kér, mint az elsejeiek után, ami arra enged következtetni, hogy az X-nappal kapcsolatos várakozások a piacon ezen a dátumon állapodtak meg.

A június 6-án lejáró kincstárjegyek hozama jelenleg a lélektani határt jelentő 7 százalék felett, 7,091 százalékon áll, 0,985 százalékpontos emelkedést követően. A jelenlegi kincstárjegyhozamok alapján elmondható, hogy a piac június 15-ig bezárólag tartja különösen rizikósnak a kormányzat finanszírozását, 6,5 százalék körüli hozamot kérve kockázatvállalásáért cserébe.

Apokalipszist jósol a piacokon egy amerikai államcsőd – az álláspontok nem közelednek, az idő pedig fogy

Az amerikai kormányzat fizetésképtelensége borítaná a részvénypiacokat és az államkötvényeket, recessziót és milliós munkanélküliséget okozna, és a teljes világgazdaság beleremegne. Készülhet az arany és a

A kötvénypiacok megrendülésén túl a részvénypiacok is lendülete is alábbhagyott: a mindeddig közömbösen erősödő S&P 500 index két nap alatt 1,85 százalékos gödörbe került.

Lefelé fordult az index kurzusa

Az államkötvényekre felvehető csődbiztosítások felára is növekedésnek indult, ahogy a befektetők figyelme egyre inkább a hitelminősítők felé fordul, támpontot keresve a bizonytalanságban: a Fitch hitelminősítő már bejelentette, hogy közelről fogja követni az amerikai helyzetet, kilátásba helyezve az ország AAA adósbesorolásának felülvizsgálatát. 

A JPMorgan elemzői szerint 25 százalék az esélye az X-nap megegyezés nélküli elérésének.

Az amerikai kormányzat fizetésképtelensége beláthatatlan következményekkel járna mind az amerikai, mind a világgazdaság számára: a Fehér Ház szerint a részvénypiacok 45 százalékos mélyrepülésbe kezdenének, munkavállalók milliói kerülnének utcára, és az Egyesült Államok recesszióba esne, sok tekintetben tükrözve a 2008-as világégést.