A pozitív meglepetéseket bőven tartalmazó első negyedéves jelentés után péntek reggel sajtótájékoztatót tartott a Richter vezetősége. Orbán Gábor vezérigazgató a jelentés formátumának módosítását egyebek mellett azzal indokolta, hogy átfogóbb képet adjanak a Richter négy egészséges üzletágáról, szeretnék kommunikálni, hogy a társaság portfóliója nem csupán a sztártermékből (Vraylar) és a resztliből áll. Ha másért nem, azért, mert a négy üzletág a terv felett teljesített. 

Budapest, 2023. március 12.A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari cég közút felett átívelő, a többi épületét összekötő szervízhíd Kőbányán, a Gyömrői úton. Eredetileg Richter Gedeon gyógyszervegyész 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői úton a Sas patikát. A családi vállalat 1923-ban alakult részvénytársasággá. A második világháború után a gyárat államosították, nevét Kőbányai Gyógyszerárugyárra változtatták, azonban külföldön a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. cégnevet használták, ami később általánossá vált.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Budapest, 2023. március 12.
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari cég közút felett átívelő, a többi épületét összekötő szervízhíd Kőbányán, a Gyömrői úton. Eredetileg Richter Gedeon gyógyszervegyész 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői úton a Sas patikát. A családi vállalat 1923-ban alakult részvénytársasággá. A második világháború után a gyárat államosították, nevét Kőbányai Gyógyszerárugyárra változtatták, azonban külföldön a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. cégnevet használták, ami később általánossá vált.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

Több új mutatót is bevezetett a cég: ezek a tisztított EBIT, a tőkearányos jövedelmezőség és a szabad pénzáram. A devizaárfolyam-hatás egyelőre kedvező: de csak év per év összevetésben, negyedéves összehasonlításban sokat romlott a kép – hangzott el. Ez utóbbi jele az első negyedéves 17 milliárdos veszteség a pénzügyi eredmény soron. 

A rendkívüli adóról szólva azt mondta a vezérigazgató, hogy 29 milliárd forint lehet az éves teher, ennek első negyedéves elszámolt része 3,4 milliárd (időarányosan 7,3 milliárd lett volna, a különbség számviteli szabályokkal magyarázható, az utóbbi, nagyobb összeg bemutatását az IFRS nem engedi). 

A bruttó fedezeti hányad nagyot nőtt, megközelítette a 61 százalékot, ennek oka a nagykereskedelmi tevékenység fokozatos leépítése, másrészt a Vraylar-forgalom kedvező alakulása. A költségek kedvezően alakultak, de az év hátralévő részében magasabb marketing- és promóciós kerettel tervez a Richter. 

A biotechnológia üzletág továbbra is a befektetési-beruházási szakaszban van, ez az oka annak szerényebb eredményességének. 

A Richter tudatosan készül arra, hogy eredménytermelő képessége a cariprazine szabadalmának 2029-ben esedékes lejárta után is fennmaradjon. Neuropszichiátriai vonalon három program már a klinikai fázisban van a pipeline-on, emellett pedig több program fut a nőgyógyászati szegmensben. 

Az árfolyamhatásoktól szűrten 10 százalékos növekedési tervet a Richter továbbra is fenntartja.

A különadóról a társaság elnöke, Bogsch Erik tájékoztatott. Fájlalta, hogy a progresszív adózás csak a gyártókra vonatkozik (kizárólag exportőrökre nem). Hozzátette a különadót a tavaly szeptember végi árfolyamadatok láttán vetette ki a kormány,

ekkor 421 forint volt az euró és 428 a dollár, azóta lényegesen erősödött a forint.

Méltatlannak nevezte, hogy az intézkedés a magyar gyártókat, azon belül a Richtert célozta. Nonszensznek nevezte, hogy idén a pénzügyi soron veszteséges lesz a csoport, és mégis adózniuk kell. Különösen negatív, hogy a Richer által befizetett extraprofitadóból kvázi állami támogatás jutott a svájci Novartisnak, azaz a konkurensüknek. Maga a különadó léte is abszurdum, egyebek mellett azért, mert saját piacán kerül versenyhátrányba a cég – mondta az elnök. 

Nehéz megmagyarázni a befektetőknek, hogy miért maradnak magyarországi központú cég. Ezzel visszaél az állam – hangzott el.

Orbán Gábor ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy sokat romlott a magyar vállalatok versenyképessége, és ezt abszurd dolog különadóval sújtani. Hozzátette, számukra a 2024-es év a fontos, itt ígéretet kaptak arra, hogy nem lesz adófizetési kötelezettségük, a 2023-as üzleti évre vonatkozó új kulcsokat nem ismerik.