A befektetők nem lehettek maradéktalanul elégedettek a Siemens Energy hétfőn publikált gyorsjelentésével, noha a cég új megrendelései az előző év azonos időszakában elért 7,9 milliárd euróról március végére 12,26 milliárdra nőttek, a 102 milliárd eurós teljes rendelésállománya pedig minden eddigi rekordot megdöntött, sőt a bevételei is dinamikusan nőttek az év első három hónapjában.

Egüés,,Spain.,03-30-22.,Siemens-gamesa,Offices,In,Sarriguren.,Renewable,Energy,Company.
Egüés, Spain. 03-30-22. Siemens-Gamesa offices in Sarriguren. Renewable energy company. Energy crisis
Fotó: Shutterstock

A fekete bárány az előző negyedévhez hasonlóan a Siemens Gamesa volt, az energiaszektornak berendezéseket és szolgáltatásokat kínáló cégcsoport spanyolországi, szélenergiára specializálódott leányvállalata volt.

A megrendelések és a bevételek a Gamesánál is dinamikusan bővültek, ám az az ellátási lánc problémái, a tengeri szélfarmok építése, illetve az egyéb költséges beruházások a vártnál is jobban égették a cég bevételeit. Ennek következtében  

a tavalyi 322 millió eurós nettó veszteséghez képest a mínusz 386 millióra euróra dagadt a cégcsoport 2023-as pénzügyi évének márciussal zárult második negyedében.

Az előző negyedévben selejtes szélturbinalapátjai miatt lejtőre küldött leánycég növekvő vesztesége előreláthatóan olyannyira visszaveti az egész csoport teljesítményét, hogy a menedzsment ismét profitfigyelmeztetésre kényszerült. A konszern 2023-as nettó veszteségét ugyanis e szerint nem tudják a korábban közölt 712 millió eurón tartani, az várhatóan legalább 100 millióval nagyobb lesz, így pedig a korrigált nyereségráta is az eddig tervbe vett 1-3 százaléknak csupán az alsó határát csípheti meg. 

Ezzel egyidejűleg a vállalat vezetése a rendelések meglódulására tekintettel javította bevételi várakozásait, most már 10-12 százalékos gyarapodásra számítanak a korább 3-7 helyett

A Siemens Energy árfolyama 2023-tól
 

A Siemens Energy a lezárt negyedévben a forgalmát közel 24 százalékkal, 8 milliárd euró fölé növelte, a korrigált nettó nyereségét a tavalyi 49 milliós veszteségről, 41 millióra növelte, mivel a többi üzletág, főként az erőmű-, valamint a hálózatátviteli divízió növekvő nyeresége kompenzálta a Gamesa veszteségeit.

A kiigazítás nélküli nettó veszteség viszont 189 millió eurót tett ki, bár ez is 26 százalékkal jobb, mint a 256 milliós bázis.

Egy részvényre (EPS) ebből mínusz 25 eurócent esett a tavalyi 22 centes veszteség után. A piac összességében mégis inkább a pozitívumokra figyelt, hiszen hétfő délelőtt a Siemens Energy árfolyama – amelyet a Refinitiv elemzői konszenzusa 24 eurós mediáncéláron vételre ajánl – a DAX-ot leelőzve több mint 3 százalékkal, 23 euró fölé erősödött.