Két és fél százalékkal fordult le péntek reggel a Siemens Energy részvényárfolyama azt követően, hogy a német társaság visszavágta éves eredményvárakozását.

Chancellor Scholz visits Siemens Gamesa 25 August 2022, Lower Saxony, Cuxhaven: Offshore nacelles for wind turbines are located on the Siemens Gamesa factory site in Cuxhaven. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az anyacégből 2020-ban kivált energetikai berendezéseket gyártó vállalat szélturbinás érdekeltsége, a Siemens Gamesa problémái miatt kényszerült profitfigyelmeztetést adni, a leányvállalatnál gyártott hibás alkatrészek beépítése ugyanis a garanciális és karbantartási költségek megugrásához vezetett.

A Siemens Energy 92,7 százalékos tulajdonában lévő Gamesa 760 milliós üzemi veszteséget jelentett az első üzleti negyedévben, amit a selejtes elemek megugrásához kapcsolódóan elkönyvelt 472 millió eurós többletköltség dobott meg. A vállalat készpénztermelését viszont akár nyolc évig is nyomás alatt tarthatja a feltárt gyártási hiba.

Mindezek miatt a Siemens Energy korábbi terveivel szemben az idén nem tudja jelentősen csökkenteni a tavalyi, 647 millió eurós veszteségét, és a szeptember végén záruló 2023-as üzleti évben is hasonló méretű mínusszal számol. Az egyszeri tételektől szűrt profitmarzs pedig az eddig várt 2-4 százalék helyett mindössze 1-3 lehet.

 

Az árfolyam- és átszervezési hatások nélküli, 3–7 százalékos bevételbővülési ütem mellett továbbra is kitart a vezetőség, amely a szabad készpénzáram tekintetében kifejezetten optimista, és a „pénzégetés” helyett pozitív cash flow-val számol.

A Siemens Energy a nehézségekkel küzdő leányvállalat teljes integrálására készül, a Gamesa részvényesei a január 25-i rendkívüli közgyűlésen dönthetnek a cég madridi tőzsdéről való kivezetéséről.