A Dow Jones pénteken 1,6 százalékkal, az S&P 500 1,9 százalékkal, míg a Nasdaq Composite 2,2 százalékkal került feljebb.

Stock market analyst
silhouette rear view Asian male stock market analysts is working in office feel excited about rise
Fotó: Getty Images

A részvények annak ellenére szárnyaltak, hogy az áprilisi munkaerőpiaci helyzet a vártnál jobban alakult, az amerikai gazdaság 253 ezer új munkahelyet teremtett az év negyedik hónapjában, míg a Wall Street csupán 180 ezerre számított. A kedvező adat pedig újabb érvet szolgáltathat a további monetáris szigorításra, azaz paradox módon elvileg a részvények gyengülésének irányába hathat. 

A befektetőket azonban elvarázsolta, hogy csütörtökön, késő este az Apple a kasszarobbantó iPhone-eladásainak köszönhetően a vártnál magasabb bevételről és nyereségről számolt be, és a hírre  4,6 százalékkal lőttek ki a részvényei.

A regionális bankrészvények raliját pedig a JPMorgan befektetőknek szóló jegyzete segítette, amely a Western Alliance-, a Zions Bancorp- és a Comerica-részvényeket is felülsúlyozásra ajánlotta. Az elemzők szerint ez a három bank „jócskán alulértékeltnek” tűnik, részben az intenzív shortolás miatt.

Az előző nap még szabadesésben zuhanó PacWest Bank például pénteken egy közel 84 százalékos ralit vágott le, míg a Western Alliance nevű szektortársa 45,1 százalékkal ugrott feljebb.