A hétfői 20 százalékos zuhanás után kedden újabb 14 százalékkal, 7 koronára esett az egyik vezető svéd ingatlanüzemeltető cég, az SBB részvénykurzusa. Év eleje óta a papírok már több mint 60 százalékkal értékelődtek le.

Stockholm,,Sweden,-,July,21,,2022:,A,Corporate,Flag,With
Fotó: Shutterstock

A legújabb pánikot kiváltó fejlemény, hogy az SBB igazgatósága elhalasztotta az osztalékfizetést és elvetette a likviditás bővítése érdekében korábban tervezett részvénykibocsátást is, miután az S&P Global Ratings hitelminősítő bóvliba vágta a céget.

A vállalatnak ezért nem marad más választása, mint eszközei értékesítése, hogy képes legyen lejáró adósságait törleszteni.

Persze a többi svéd ingatlancéghez hasonlóan a – teljes nevén – Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB is igyekszik refinanszírozni tartozásait, ám a bankok szigorodó hitelezési feltételei és a bezáruló kötvénypiacok igencsak beszűkítik a lehetőségeket.

Ez egy nagyon negatív fordulat a svéd ingatlanszektor számára, még ha az SBB helyzete nem is korrelál közvetlenül a versenytársaiéval 

– mondta a Bloombergnek Molly Guggenheimer, a stockholmi Danske Bank részvénystratégája.

Az ingatlanárak 15 százalékos csökkenésébe majd belerokkanó svéd ingatlancégeknek a következő öt évben több mint 40,8 milliárd dollárnyi lejáró kötvényadósságot kell refinanszírozniuk, amelynek egynegyede idén válik esedékessé.

Mivel az nagy része rövid lejáratú és változó kamatozású, így ezek a vállalatok különösen kitettek a kamatok emelkedésének, és ezért Svédországot tekintik a szénbánya kanárijának, azaz az itt jelentkező gondok előrejelezhetik a más országokra váró nehézségeket is.

A 8,1 milliárd dolláros adóssághegyen ülő SBB hétfőn, helyi idő szerint 23 óra előtt néhány perccel közölte, hogy az osztalékfizetés időpontját „legkésőbb a jövő évi közgyűlésig” eltolja. Továbbá nem hajtja végre a 2,6 milliárd korona értékű új D osztályú részvényei kibocsátását sem, hiszen jegyzési árként 16 koronát határoztak meg, ami most már pontosan a duplája a tőzsdei kurzusnak.

Michael Johansson, a norvég Arctic Securities elemzője üdvözölte az SBB lépéseit a leminősítést követően, mivel szerinte azok összességében kedvezők a részvényesek számára. Johansson hozzátette, hogy az osztalékot a részvényesek már jóváhagyták, így az egyetlen lehetőség a kifizetés elhalasztása volt.

Az SBB árfolyama 2023-tól
 

A leminősítés hatására egyébként egy csapásra további 285 millió koronával nőtt az SBB finanszírozási költsége. 

Ráadásul az S&P közölte, hogy tovább ronthat a cég hitelminősítésén, ha a következő néhány negyedévben nem tud elegendő forrást biztosítani rövid távú pénzügyi kötelezettségeinek a fenntartható fedezésére.

Hasonló problémákkal küzd Németországban a frankfurti tőzsdén jegyzett Vonovia is, amely a vártnál jobban sikerült első negyedéves gyorsjelentése dacára a közelmúltban több ingatlanának az értékesítésére kényszerült.