Az élénkülő kínai kereslettől is támogatva közel 40 százalékkal növelte járműeladásait a Volkswagen csoport áprilisban. A német autógyártó 720 ezer járművet szállított le múlt hónapban, 39 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Fotó: AFP

Ehhez nagymértékben járult hozzá Kína, ahol 79 százalékkal, 255,7 ezer darabra ugrott a csoport által átadott járművek száma.

Nyugat-Európában ennél kereken ezerrel kevesebb autót adott el a gyártó, a bővülés itt 28,7 százalékos volt éves alapon. Térségünkben, vagyis Kelet- és Közép-Európában ennél jóval dinamikusabb, 42,2 százalékos bővülésről számolt be, ami 44,1 ezer átadott új járművet jelent. Észak-Amerikában viszont alig 9 százalékkal több járműre mutatkozott kereslet.

Az idei év első négy hónapjában 2,76 millió autót adott át megrendelőinek a Volkswagen, ez 14 százalékkal haladja meg 2022 azonos időszakának teljesítményét.

A világ második legnagyobb járműgyártó csoportja az eladások szempontjából biztatóan indította a 2023-as évet. Bevétele 21,5 százalékkal, 76,19 milliárd euróra ugrott az első negyedévben, üzemi eredménye viszont bő 30 százalékkal apadt, adózott nyeresége pedig hasonló mértékben, 4,73 milliárd euróra esett vissza. A menedzsment ezzel együtt megerősítette idei célkitűzéseit, és a globális kereslet további felfutására, valamint a haszonkulcs emelkedésére számít.