Grandiózus kötvénykibocsátást tervez az Apple; a világ egyik legértékesebb vállalata a Bloomberg információja szerint 5 milliárd dollár forrást vonna be kötvényágon. Az időzítés nem véletlen, szerdán kulcsfontosságú inflációs adatokat tesznek közzé az Egyesült Államokban, így könnyen lehet, hogy a hét elején még jobb kondíciók mellett lehet adósságpapírokat értékesíteni a befektetőknek. 

The Apple iPhone Pro Max on sale at the company's Fifth Avenue store in New York, US, on Friday, Sept. 16, 2022. The latest iPhone hits stores Friday, and Apple Inc. is counting on well-heeled shoppers to make the device a hit during a year of roaring inflation and shaky technology spending. 
Fotó:  Jeenah Moon / Bloomberg via Getty Images

Az 5 milliárd dolláros kibocsátást több futamidőn valósítja meg az Apple, a leghosszabb lejárat 30 éves, amelynek várt hozama 135 bázisponttal lehet magasabb az ugyanilyen futamidejű amerikai állampapírnál (amely jelenleg 3,76 százalék). A kibocsátás minden bizonnyal sikeres lesz, nagy a befektetők étvágya a jó minőségű vállalati hitelpapírok iránt – jelezte a hírügynökségnek Rob Waldner, az Invesco kötvénystratégája. 

Az Appletől nem szokatlan ekkora volumen: augusztusban 5,5 milliárd dollárt vontak be, hogy abból saját részvényeket vásároljanak és osztalékot fizessenek, most viszont nem csak ez a cél, általános működésre fordítják az összeget, az előbbieken túl akvizíciók finanszírozására, adósságtörlesztésre, beruházásokra. A múlt héten a Meta Platform is túlesett egy sikeres kibocsátáson, ők 8,5 milliárd dollárért értékesítettek kötvényeket. 

A Bloomberg körképe szerint ezen a héten 30-35 milliárd dollárnyi, magas minősítésű vállalati kerülhet az egyre inkább a stabilitás jeleit mutató piacra.