Jelentős növekedést hozott a második negyedév első hónapja a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX index 44 822 ponton zárta az áprilist, ez 5,9 százalékos emelkedés márciushoz képest. A legnépszerűbb részvények sorrendjében ezúttal is az OTP, a brókercégek körében pedig a Wood & Company végzett az élen – derül ki a Budapesti Értéktőzsde keddi közleményéből.

20220518 Budapest BÉT közgyűlés Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti ÉrtéktőzsdeFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20220518 Budapest 
BÉT közgyűlés 
Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nemzetközi tőkepiacon javarészt optimista hangulat uralkodott áprilisban. A fontosabb történések közül kiemelkedett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jövő évre vonatkozó előrejelzéseinek frissítése: a szervezet az Egyesült Államok számára az idei évre 1, a jövőre 1,3 százalékos, az eurózóna esetén pedig 2022-re 0,7, 2023-ra 1,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Említésre érdemes továbbá az amerikai és a kínai inflációs helyzet, ugyanis mindkét országban a vártnál kisebb mértékben nőtt a fogyasztói árindex áprilisban. 

Az örvendetes nemzetközi történéseket a BUX index is lekövette, amely egyenletes, az előző hónaphoz képest több mint 5 százalékos növekedéssel, 44 822 ponton zárta az áprilist. A legmagasabb értéket a hónap utolsó kereskedési napján érte el a mutató.

A legnagyobb tételben, 51 milliárd forint összértékben ezúttal is az OTP papírjaiban zajlott a kereskedés. A bankot a Richter Gedeon és a Mol követte. A gyógyszeripari társaság 30,5 milliárd, az olajvállalat 26 milliárd forintos forgalmat ért el. A mid-cap kategóriából a BIF és a Duna House emelkedett ki, előbbi 32,3, utóbbi 25,5 százalékos forgalomnövekedést ért el márciushoz képest.

A blue chipek közül a legnagyobb, 11,5 százalékos hozamot a Richter szállította. A Mollal közel hét-, a Magyar Telekom részvényeivel 6,4 százalékos árfolyamnyereséget könyvelhettek el a befektetők, míg az OTP 3,2 százalékkal drágult a hónap során.

A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban is a Wood & Company zárt az első helyen, 64,4 milliárd forinttal. A másodikon a Concorde végzett 45,6 milliárd forinttal, az Erste pedig 43,6 milliárdos forgalommal a dobogó harmadik fokára futott be.

A Bux index alakulása 2023. március 31-április 28. között
 

Áprilisi jó formáját május elejére is átmentette a pesti a BUX kedd délig 1,4 százalékkal, 45 452 pontra erősödött, az OTP hathatós segítségével. A bankpapír 3,6 százalékkal, 10 665 forintig került feljebb, míg a Magyar Telekom 1,4 százalékos plusznál, 432 forintnál jár a nap derekán. 

A Mol-részvény fél százalékkal, 2756 forintra drágult, az előző hónap sztárja, a Richter jegyzése viszont 0,1 százalékkal, 8160 forintra ereszkedett.