Történelmi rekordot jelentő 5,5 milliárd dollárt vontak ki az idén a befektetők a Vanguard rövid lejáratú vállalati kötvényeket követő ETF-jéből.

Crisis in America.World economic crisis.Economy of the United States.Concept Fall of the US economy.Fall in the value of US government bonds. Crisis in America.World economic crisis.Economy of the United States.Concept Fall of the US economy.Fall in the value of US government bonds.
Fotó: Arvydas Lakacauskas

A Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF (VCSH) 2009-es létrehozása óta nem volt példa arra, hogy ekkora tőkemennyiség kivándoroljon az alapból. Az ETF (tőzsdén kereskedett befektetési alap), amely magas minőségű, egy és öt év közti lejáratú vállalati adósságot követ, 15 hete folyamatosan veszít tőkeállományából, ami szintén precedens nélküli.

A tőkemenekítés február közepe óta tart, így szinte pontosan egybeesik a pénzpiaci alapok iránti kereslet drasztikus megnövekedésével. 

A pénzpiaci alapok az VCSH-val ellentétben nagyon rövid lejáratú államkötvényeket és készpénzt vásárolnak főként, amelyek vonzereje a Fed kamatemelési politikája nyomán hirtelen látványosan megnövekedett.

„A VSCH-t és a pénzpiaci alapokat összehasonlítva azt látjuk, hogy rövidebb lejárattal lehet jobb hozamot elérni az utóbbiakkal, mint a vállalati adósságok felvásárlásával, így a szemléletváltás érthető” – nyilatkozta Lindsay Rosner portfóliókezelő. A szakember hozzátette: a Fed kamatpályája és az adósságplafon körüli kérdések ezt a folyamatot nagyban támogatják.

A Vanguard rövid lejáratú vállalati ETF-je az idén 2,2 százalékos pluszban jár, ez ugyanakkor eltörpül a kincstárjegyek vétele által rövid idő alatt felmarkolható 5 százalék körüli hozammal. 

A pénzpiaci alapok népszerűsége eközben minden rekordot megdönt: jelenleg 5,31 ezermilliárd dollárt tartanak ilyen alapokban a befektetők, ami Magyarország teljes GDP-jének a 29-szerese.

A vállalati kötvények piaca eközben folyamatosan veszít népszerűségéből: az idei év során az ezeket követő ETF-ekből 478 milliárd dollárt vontak ki a befektetők. A VCSH 5,5 milliárdos tőkecsökkenését az iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF-je követi 2,2 milliárdos csökkenéssel.

A Vanguard 40 milliárdos középtávú vállalati kötvény ETF-jéből, amely a szegmens legnagyobb alapja, 843 millió dollárt vontak ki a befektetők az idén.