A korábban jósolt szűkülés helyett bővülni fog az orosz gazdaság az idei év során a Reuters által megkérdezett elemzők szerint. A szakemberek egy hónappal ezelőtt még 0,9 százalékos visszaesést vártak az orosz tekintetében, most már 0,1 százalékos emelkedésre számítanak.

rubel le
Fotó: Shutterstock

A gazdasági teljesítmény várható javulása nyomán a szakértői konszenzus jelenleg arról szól, hogy az orosz jegybank képes lesz elkerülni a további monetáris szigorításokat és a jelenlegi 7,5 százalékos szintet hagyja majd az alapkamatot. A jegybankárok ugyanakkor óvatosan fogalmaznak Oroszországban: a legutóbbi, pénteki ülésen nyitva hagyták a lehetőséget a további kamatemelések számára, amennyiben az adatok azt szükségessé teszik.

A Reuters felméréséből kiderül: az elemzők az idei év stagnáló kamatkörnyezetét követően jövőre már 6,5 százalékos alapkamatot valószínűsítenek. 

A Promsvyazbank elemzői ugyanakkor rámutatnak: a magas költségvetési hiány és a gyengülő rubel továbbra is nagy veszélyt jelentenek a jegybank négyszázalékos inflációs céljának elérésére. Az orosz jelenleg hat százalék körül alakul.

Hatalmasat ment a rubel, pedig az orosz jegybank nem lépett

Nagyot erősödött a rubel pénteken, de a jövő héten tovább téphetik. Az orosz központi bank nem sietett a segítségére, a tavaly tavaszi hatalmas emelés, majd még nagyobb visszanyesés után a háború kitörése előtti szinten tartja irányadó kamatát már az ősz óta.

Az orosz fizetőeszköz erejében további csökkenésre számítanak a dollár ellenében: az elemzői konszenzus a jelenlegi nyolcvan rubeles szinthez képest 79 rubelről szól egy éves távlatban. A várakozások ugyanakkor ebben a tekintetben is javultak: a szakértők korábban még 75 rubeles célárat tűztek ki az orosz fizetőeszköz számára a dollár ellenében.