BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Background,,Blur,,Out,Of,Focus,,Bokeh,,Pasteurization.,Coins,Of,The

Hatalmasat ment a rubel, pedig az orosz jegybank nem lépett

Nagyot erősödött a rubel pénteken, de a jövő héten tovább téphetik. Az orosz központi bank nem sietett a segítségére, a tavaly tavaszi hatalmas emelés, majd még nagyobb visszanyesés után a háború kitörése előtti szinten tartja irányadó kamatát már az ősz óta.

Rossz hónapok járnak a rubelre, pénteken több mint másfél százalékot erősödött a dollár ellenében, de még így is 10 százalékot veszített az árfolyama az idén. A központi bank (CBR) egyelőre nem szól bele: már az ősz óta változatlanul tartja fő kamatát, és pénteki ülésén sem változtatott rajta, bár jó eséllyel a jövő héten a rubel újra nyomás alá kerül, hiszen kifutnak a vállalatok hó végi devizaeladásai az esedékes adófizetések miatt.

Background,,Blur,,Out,Of,Focus,,Bokeh,,Pasteurization.,Coins,Of,The
Fotó: Andrej Mihajlov

Bár a forint kimondottan jól muzsikál, a feltörekvő piaci devizák általában is jelentős rizikóval néznek szembe: a jövő héten kamatairól dönt a Federal Reserve, és ha szigorú üzenetet közöl, az dollárvásárláshoz és a feltörekvő gazdaságok fizetőeszközeinek eladásához vezethet. A rubelre emellett a háború árnya is rávetül. 

A rubel az elkövetkező hónapokban azért a CBR-től is kaphat támogatást. 

Alig változtat a vigasztalan összképen a rubel legutóbbi erősödése a dollár ellenében     Forrás: Stooq.com

A bank ugyan most megint 7,5 százalékon hagyta fő kamatát, de közleményében azt üzente: a fokozatosan emelkedő inflációs feszültség miatt következő ülésein megfontolja a kamatok emelését, hogy 4 százalék körül stabilizálja a drágulás mértékét. A bank idei inflációs előrejelzése egy széles sáv, de a szintjét a közép-európai gazdaságok még így is megirigyelhetnék: a CBR 4,5–6,5 százalékra teszi.

Az orosz infláció éves szintjében hatalmasak a kilengések idén. Márciusban – amikor az ukrajnai háború kitörése utáni első teljes hónaphoz hasonlították az árakat – csak 3,5 százalék volt, miután februárban még 11 százalékot mértek.

A bank aggodalma, hogy ez nem marad így a magas tavalyi bázis ellenére sem. A gazdaság jobban pörög, mint a bank februárban jósolta, egyrészt mert a belföldi kereslet emelkedik, másrészt a nyugati szankciók sújtotta orosz gazdaság folyamatban lévő átrendeződése miatt. Az állam többet költ, a külkereskedelmi feltételek romlanak, a harcok pedig elszívják a munkaerőt. Mindezek inflációs nyomást gerjesztenek. A háztartások és a vállalatok inflációs várakozásai magasak maradtak – figyelmeztetett a bank.

A Reuters feltörekvő piaci jelentése szerint a rubel kilátásai azért is rosszak, mert az olajárak csökkenése ránehezedik az árfolyamára.

Úgy tűnik, a CBR-t ez egyelőre nem nagyon zavarja. A közleményben megjegyzik: a rubel nagy gyengülésének hatását nem látják feltűnni az árazási folyamatokban. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.