BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába zuhan az orosz infláció, még nincs itt a kamatvágás ideje a jegybank szerint

Bár a drágulás tovább mérséklődhet áprilisban is, Elvira Nabiullina szerint még vannak inflációs kockázatok.

Tovább kell mérséklődniük az inflációs kockázatoknak Oroszországban, hogy a kamatcsökkentésnek tér nyíljon – közölte csütörtökön az orosz jegybank élén álló Elvira Nabiullina. 

Russia's Central bank chief Elvira Nabiullina
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 16: Russia's Central bank chief Elvira Nabiullina attends a session of the Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in Saint Petersburg on June 16, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A jegybankár a jövő heti kamatdöntés előtt hűtötte le a várakozásokat, és felhívta a figyelmet a növekvő költségvetési hiány, a gyengülő rubel és a munkaerőhiány okozta kockázatokra. A megszólalás alapján tehát a 7,5 százalékos jegybanki alapkamat valószínűleg annak ellenére sem csökken a jövő héten, hogy márciusban az éves infláció 3,51 százalékra csökkent a februári 11 százalékos ütem után.

Noha Nabiullina szerint 

a drágulás mértéke tovább csökkenhet áprilisban is, a háztartások és a vállalkozások inflációs várakozásai továbbra is emelkedett szinten vannak, 

magasabban mint 2018–19-ben, amikor az infláció megközelítette a jegybank 4 százalékos célját. A márciusi éves szintű árváltozás is főként a bázishatásnak köszönhető, ugyanis tavaly márciusban havi alapon 7,61 százalékot emelkedtek az árak az Ukrajna elleni orosz inváziót követően.

Az orosz jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a külső körülmények továbbra is gondot okoznak, ezért az inflációs kockázatok csökkenésére van szükség a kamatok további csökkentéséhez – írja a Reuters.

Nabiullina szerint az árstabilitás feláldozása azt jelentené, hogy a jövőben sem lesznek képesek megvédeni a háztartásokat és a cégeket. Az orosz jegybank elkötelezett a rubel lebegő árfolyama mellett, és csak a pénzügyi stabilitásra leselkedő veszélyek esetén lép közbe, mint amilyenek a háború kitörésekor bevezetett nyugati szankciók idején uralkodtak.

Emelkednek a termelői árak

Kilenc hónap csökkenés után márciusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a termelői árak havi szinten Oroszországban, miközben éves összevetésben gyorsult a termelői árak csökkenése az orosz statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett adatai szerint.
A termelői árak 2,6 százalékkal nőttek márciusban februárhoz képest, amikor szerényebb, 0,9 százalékos emelkedést mértek, és 10,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál a februári 7,5 százalékos, éves csökkenés után.
Az orosz gazdasági minisztérium pedig azt közölte, hogy az infláció éves szinten 2,82 százalék volt az április 17-én záródott héten, az egy héttel korábbi 3,15 százalék után.


 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.