Miután a rettegett shortos csoport, a Hindenburg Research célkeresztjébe került a dollármilliárdos befektető, Carl Icahn vállalkozása, a hatóságok is érdeklődni kezdtek az Icahn Enterprises viselt dolgai iránt – derül ki a vállalkozás legfrissebb tőzsdei jelentéséből.

Delivering Alpha - Season 2016
DELIVERING ALPHA -- Pictured: Carl Icahn, Icahn Enterprises Chairman during his keynote at the 6th annual CNBC Institutional Investor Delivering Alpha Conference on Tuesday, September 13, 2016 at the Pierre Hotel in New York -- (Photo by: Heidi Gutman/CNBC/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A szerdán közzétett dokumentum szerint a New York déli kerületi ügyészség a Hindenburg jelentését követő napon lépett kapcsolatba a milliárdos cégével, 

a többi között a vállalkozás eszközeinek értékével, a cégvezetéssel és az osztalékokkal kapcsolatos és egyéb információk után érdeklődve. Tekintve, hogy a Hindenburg jelentésében az eszközök értékelése és az osztalékok kiemelt szerepet kaptak, valamint az ügyészség információkérésének időzítését, a vizsgálatot feltehetően a shortosok támadása váltotta ki. A Hindenburg idén többek között az indiai milliárdos, Gautam Adani vállalkozásaival és a Jack Dorsey vezette Blockkal szemben indított sikeres támadást, korábban pedig a Nikola elleni akciójáról vált híressé. 

A szerdán közzétett dokumentumokban az Icahn Enterprises azt írja, hogy együttműködnek a hatóságokkal, valamint arról is beszámolnak, hogy várakozásaik szerint a vizsgálat nem lesz jelentős hatással a cég működésére. 

A részvényárfolyam azonban szerdán 15 százalékot zuhant, a Hindenburg jelentése óta pedig 36 százalékot esett.

Az ügyben hosszú hallgatás után a cégvezető is megszólalt, közölve, hogy szerinte a Blitzkrieg Research név jobban jellemezné a shortos befektetőt, miután az féktelenül pusztítja a tulajdont, ártatlan polgárokat károsítva ezzel. Korábban a rivaldafényt szerető milliárdos csak a vállalkozása rövid közleményeiben reagált a Hindenburg vádjaira. Ezekben az olvasható, hogy az Icahn Enterprises ki fogja fizetni rendes, 2 dolláros negyedéves osztalékát, valamint hogy a cég hosszú távú teljesítménye magáért beszél.

A Hindenburg egyebek között azt állította, hogy az Icahn túlértékeli eszközeit, hogy a vállalat értékét felpumpálja, miközben komoly adósságokkal is rendelkezik. A mostani dokumentumokban az Icahn az egyik ilyen eszköz értékét lejjebb is vitte a könyveiben, és elismerte, hogy az autóalkatrész-üzletág csődvédelmet kért január végén. Korábban az a részleg 381 millió dolláros értéken szerepelt a cég mérlegében.

Az Icahn Enterprises szerdai közlése szerint 270 millió dollárt vesztett az első negyedév folyamán, szemben az egy évvel korábbi 323 millió dolláros nyereséggel. A shortosok kereszttüzébe került vállalat saját short pozíciói 443 millió dollárral járultak hozzá az első negyedév veszteségéhez – írja a The Wall Street Journal.

Ugyanakkor a cégnél további leírások is várhatók a könyvekben, ám a kisbefektetők számára vonzó osztalékot továbbra is szándékukban áll kifizetni. Mivel a cég 84 százaléka a névadó tulajdonában van, aki készpénz helyett általában részvényben veszi fel az osztalékot, a vállalat tényleges költsége csekély. 

A részvények mélyrepülésének köszönhetően az Icahn Enterprises 23 százalékos osztalékot fizet papírjai után.