A rettegett, short pozícióiról és az azokat támogató jelentéseiről ismert Hindenburg Research újabb célpontot talált, miután alaposan megtépázta az Adani csoport vállalatainak értékét. A legújabb short támadás célpontja a Twitter-alapító, Jack Dorsey fizetési szolgáltatója, a Block, amely – hasonlóan a Hindenburg egy korábbi célpontjához, a Nikolához – azzal kelthette fel a shortosok figyelmét, hogy túlzásba vitte saját fényezését.

Bloomberg Best Of The Year 2021
Bloomberg Best of the Year 2021: Jack Dorsey, co-founder and chief executive officer of Twitter Inc. and Square Inc., speaks during the Bitcoin 2021 conference in Miami, Florida, U.S., on Friday, June 4, 2021. Photographer: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Hindenburg jelentése szerint a közlés pillanatában 44 milliárd dollárt érő Block varázslatos, zökkenőmentes pénzügyi technológiát ígér, mely többek között képes bevonzani a társadalom bankmentes részét is a pénzügyi világba. Ez a kijelentés a kriptók világából lehet ismerős, ami nem is csoda, hiszen Jack Dorsey régóta hirdeti a evangéliumát.

A most közzétett tanulmány szerint azonban 

a Block varázslata nem a mindent felforgató innováción, hanem a vállalat csalással szemben elnéző magatartásán, a fogyasztók és a hatóságok átverésén és az uzsorakamatokat forradalmi technológiaként feltüntető magatartásán alapul. 

A jelentésen a Hindenburg állítása szerint két évig dolgozott, és volt dolgozók, partnercégek, iparági szakértők megkérdezésével, valamint jogi iratok tanulmányozásával és hivatalos iratok iránti kérelmek segítségével készítette el.

A Block legfontosabb terméke a Cash App, mely a koronavírus-járvány alatt és után indult növekedésnek, ám az aktív fiókok számát az lőtte ki az egekbe – vagy épp a Holdra –, hogy egy felhasználó akár több száz fiókot is üzemeltethet. Ez és más hatósági szabályok laza kezelése persze ideális terepet biztosított az alkalmazás használatára bizonyos csoportok körében, így 

a rap egy alműfaja, a személyazonosság- és hitelkártyacsalás, valamint más hasonló szélhámosságok dicsőítését zengő scam rap dalaiban is gyakran szerepet kapott a Cash App.

 

Az ügyfélismereti szabályok lazaságát jelzi, hogy a Hindenburg kutatását végzők képesek voltak Donald J. Trump és nevében is regisztrálni, sőt, névre szóló bankkártyához is jutni ezeken a neveken. A shortosok szerint a szexkereskedelemben is messze a Cash App a leginkább használt megoldás, de a koronavírus-járvány kapcsán osztott állami támogatások csalárd felvételéhez is előszeretettel használták a Block nyújtotta lehetőségeket. 

A Block emellett megvásárolta az ausztrál pénzügyi szabályok kiskapuját kihasználó vásárolj most, fizess később szolgáltatót, az Afterpayt. A hitelező ugyan kamatot nem szed, de késedelmi díjakkal akár éves szinten közel 300 százalékos kamatnak megfelelő összegeket szedhet be. Ennek ellenére az Afterpay veszteségei csak növekedtek a felvásárlást követően.

A jelentés szerint a cég vezetői az árfolyam csúcsán tetemes mennyiségű részvényt öntöttek a piacra, köztük Dorsey és alapítótársa, James McKelvey, Amrita Ahuja pénzügyi vezető és a Cash App vezető menedzsere, Brian Grassadonia. 

A bennfentesek több mint egymilliárd dollárért adtak el részvényt a csúcs közelében.

Hasonlóan a Hindenburg más akcióihoz, végezetül az is kiderül, hogy a hagyományos vállalatértékelések szerint is túlértékelt cég a Block, melyre versenytársai komoly veszélyt jelenthetnek. A részvények árfolyamára pedig a short támadás jelentett veszélyt, hiszen a cég mintegy 20 százalékos zuhanással kezdte a csütörtöki kereskedést.