Az olyan nagy magántőke-társaságoknak is komoly kihívás a dráguló adósságpiac és a szűkülő banki hitelezés, mint a Blackstone vagy a KKR. A jelzálogpiaci válság óta nem volt olyan alacsony a magántőkéből (PE) végrehajtott vállalatfelvásárlások átlagos értéke, mint az idén, amikor a Refinitiv adatszolgáltató szerint 65,9 millió dollárra zsugorodott ez a mutató. 

Blackstone,Group,Logo,On
Fotó: Shutterstock

A Refinitiv szerint a magántőke-fedezetű ügyletek összértéke hároméves mélypontra csökkent. Ám érdekes, hogy miközben az összérték megfelelődött, a tranzakciók számának változása alig mérhető, csupán néhány százalék. 

Nem véletlenül jött divatba a kisebb cégek felvásárlása, 

ezek ugyanis gyakran nem igényelnek adósságot. Jellemző, hogy a már korábban megvásárolt vállalat mellé vesznek valami kiegészítő tevékenységet folytató céget, és a közös portfólióba illesztik. Az egymást kiegészítő régi és új társaság egyesítésével felszámolják az átfedéseket, és csökkentik a költségeket, hogy magasabb értéket érhessenek el egy jövőbeni eladás vagy elsődleges nyilvános ajánlattétel (IPO) során. 

Az is fontos szempont, hogy ha a portfólió egyes elemeit még alacsonyabb kamatok mellett finanszírozták, akkor az egész portfólióra vetítve a jelenlegi magas kamatszinteknél

kedvezőbb adósságmutatókat lehet elérni. 

Korábban az ügyleteket jellemzően felerészben adósságból – – finanszírozták.

Magántőkéből finanszírozott felvásárlások átlagos értéke
 

A kisebb ügyleteket ugyanolyan nehéz, vagy még nehezebb megkötni, mint a nagyokat, mert ez a vállalati kör a nagyobb cégeknél fejletlenebb pénzügyi struktúrával rendelkezik

– mondta Jeremy Swan, a CohnReznick tanácsadó cég ügyvezetője. Hozzátette: jóval kevesebb pénzügyi adat áll rendelkezésre, s a menedzsmentek is kisebb tapasztalattal rendelkeznek. 

A kihívás méreteit jelzi, hogy a magántőkecégeknek több mint

 1400 milliárd dollárt kell elkölteniük

a Preqin adatszolgáltató szerint, hogy hozamot érjenek el, ám ezúttal kerülniük kell a gyors pénzköltést s a drága hitelekkel terhelt nagy ügyleteket, ami a befektetési bankárok szerint jócskán lelassítja a pénzallokálás folyamatát.