Tetemes pluszban zárt csütörtökön a pesti a vezető részvények közül a Richter és a Telekom kurzusa gyengült visszafogottan a kereskedés végére.

Fotó: Kallus György

A BUX index 1,11 százalékos erősödés nyomán, 49 342 ponton zárt, a pesti parkett forgalma kiugróan magas, 21,48 milliárd forint volt.

A nap legnagyobb nyertesei az OTP és a Duna House részvényei voltak: a bankpapírok 3,32 százalékos erősödés nyomán, 11 520 forinton állapodtak meg, 16,9 milliárd forintos forgalom mellett. Az ingatlanközvetítő cég részvényei még ennél is jobb napot zártak: 165 millió forintos forgalom mellett, 3,59 százalékos erősödésen mentek keresztül, 750 forintra tornázva ezzel a kurzust. 

A Mol részvényárfolyama 0,8 százalékos erősödés nyomán, 3010 forinton zárt, kétmilliárd forintos forgalomban. 

A Richter kurzusa gyengült: a gyógyszercég papírjai 1,29 százalékot vesztettek értékükből, 8430 forintra értékelve le a részvényeket, kétmilliárd forintos forgalom mellett. A Magyar Telekom papírjai csekély, 73,95 millió forintos érdeklődés mellett szintén gyengültek: 0,12 százalékos csökkenés nyomán, 410 forintra ereszkedtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek adott nyilatkozatában a forgalmi adatok alapján az OTP erősödésével magyarázta a BUX emelkedését.

Árokszállási Zoltán szerint az csökkenéséről szóló hírek miatt teljesíthettek ilyen jól, mivel a bank részvényeiről kibocsátói hír nem jelent meg csütörtökön. A forgalom hirtelen megugrását nyugat-európai és amerikai befektetők vásárlásaira vezette vissza, valószínűleg ők vettek nagyobb mennyiségben OTP-részvényeket a kedvező adatok miatt.