Éjjel megjelent a Duna House első negyedéves jelentése, amelyben az ingatlanközvetítő társaság menedzsmentje jelezte, véleményük szerint a 2022 közepétől elindult piaci csökkenés mélypontja az év első három hónapjában bekövetkezett és innen már javuló tendenciákra lehet számítani. Ez megmutatkozik majd a DH csoport idei eredményszámaiban is. 

Estate,Agent,Giving,House,Keys,To,Client,After,Signing,Agreement
A Forest Hill lakások 71 százaléka már elkelt. Fotó: Shutterstock

A jelek szerint a társaság befektetői is osztják az optimizmust, a Duna House részvények szerdán 736 forinton fejezték be a kerekedést, mindössze 2 forinttal a történelmi rekordjuk alatt. A lendület még június 8-ig kitarthat, akkor lehet utoljára a 107,3 forintos részvényenkénti osztalékért DH papírokat venni, ami a jelenlegi tőzsdei ár alapján 14,6 százalékos hozammal ér fel.

Csoportszinten 143 százalékos árbevétel-növekedést könyvelt el a Duna House, ezzel 9,4 milliárd forintos árbevételük keletkezett. EBITDA soron is növekedés látható, a 47 százalékos plusz 832 millió forintos eredményhez volt elég. Az alaptevékenység (hitel- és ingatlanközvetítés) EBITDA-ja ennek kevesebb mint a felét (351 millió forintot) tette ki, és ez 36 százalékkal el is maradt a tavalyi bázistól, erre azonban az előzetes számok alapján már számítani lehetett, az ingatlan- és hitelközvetítési volumenek mélyponton voltak az év első 3 hónapjában. 

A Duna House főbb mérlegadatai I. negyedév
 

A negatív core hatásokat a fejlesztési projekt – Forest Hill – lakásainak értékesítése kompenzálta, a negyedév végén a lakások 71 százalékát értékesítette a Duna House. Ezzel a Forest Hill eddig 1,5 milliárd forint EBITDA-t termelt, amelyből 481 millió forint jutott a lezárt első negyedévre. 

A mostani értékesítési árak alapján még további 4,2 milliárd forint nettó cash flowt vár a menedzsment a projekttől, a március 31-ét követő időszakban. 

Rossz hír, hogy ezek a lakások is lassabban kelhetnek el a tervezettnél, annyira nyomott most az ingatlanpiaci környezet. A csoportszintű, 832 millió forintos EBITDA nagyrésze a magyarországi tevékenységnek köszönhető (618 millió), az olasz irodák 302 millió forintot hoztak, míg a lengyel piacon 86 milliós veszteség keletkezett. Az adózott eredmény 36 százalékkal, 699 millió forintra nőtt, a tisztított core profit azonban 40 százalékkal, 308 millió forintra esett vissza.

Az első negyedév összességében hozta a menedzsment várakozásait, így az éves előrejelzésen nem változtattak.